EE British Academy Film Awards

British Academy Film Awards (BAFTA) är en stjärnspäckad gala där världens främsta skådespelare och filmmakare tar emot utmärkelser för året som gått. BAFTA anses vara Storbritanniens motsvarighet till Oscarsgalan.

British Academy Film Awards (BAFTA) är en stjärnspäckad gala där världens främsta skådespelare och filmmakare tar emot utmärkelser för året som gått. BAFTA anses vara Storbritanniens motsvarighet till Oscarsgalan.

Se British Academy Film Awards (BAFTA) på TV4 Play

10 februari samlas några av världens främsta filmstjärnor för att ta emot priser på den brittiska versionen av Oscarsgalan, och här hemma har vi en svensk att heja fram i Linus Sandgren. Du ser hela galan på TV4 Play.

Den stjärnspäckade BAFTA-galan är den 72:a i ordningen leds av Joanna Lumley och ses som den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan. De nominerade presenterades i januari, och bland skådespelarna som kan vinna pris hittar vi bland andra superstjärnor som Bradley Cooper, Christian Bale, Glenn Close och Lady Gaga.

Vi har även ett svenskhopp att hålla tummarna för i Linus Sandgren, som är nominerad i kategorin Bästa foto för filmen First Man. Regissören Björn Runges film The Wife är representerad i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare, genom Glenn Close.

TV4 Play visar galan under kvällen den 10 februari. Du kan streama galan gratis i TV4 Play.

Se hela EE British Academy Film Awards på TV4 Play 10 februari!

Frågor och svar om BAFTA 2019

Vad är BAFTA?
BAFTA är förkortning för EE British Academy Film Awards och galan är den brittiska motsvarigheten till Oscarsgalan och har arrangerats av den brittiska film- och tv-akademin sedan 1948. 

Vilka kan vinna en BAFTA?
Onsdagen den 9 januari släpptes listan med alla nominerade. Se samtliga nominerade här

Svenska vinstchanser?
Linus Sandgren, är nominerad för bästa foto med filmen First Man.
Regissören Björn Runge har också han en nominering att se fram emot, även om han personligen inte har chans att hämta något pris. Skådespelaren Glenn Close är nominerad i kategorin Bästa kvinnliga skådespelare för sin insats i Runges The Wife.

Var kan jag se galan live?
BAFTA kan streamas gratis i TV4 Play.
Galan sänds i TV4 Play en timma efter galans starttid i Storbrittanien. Det är brittiska BBC som bestämmer vilken tid som övriga länder får starta sin sändning av galan.

Vem programleder BAFTA 2019?
För andra året i rad kommer Joanna Lumley att programleda galan. 

Bafta 2019: Här är alla vinnare på Bafta-galan i TV4 Play

”Roma” och ”The Favourite” vann stort på Storbritanniens stora filmgala Bafta.
Alfonso Cuaróns svartvita ”Roma” vann priserna i den mest ärofyllda kategorin Bästa film medan ”The Favourite” tog hem hela sju priser.

Mahershala Ali på BAFTA´s röda matta 2019

Skådespelaren Mahershala Ali är nominerad för en BAFTA i kategorin "Bästa manliga biroll". Här gör han entré på galans röda matta på Royal Albert Hall i London.