Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Vill du veta mer om hur man odlar?

Det finns olika sätt att så fröer på. Beroende på vad du vill odla, så kan du göra på följande vis:

BREDSÅDD:

Bredsådd är att strö ut frön huller om buller (eller om ni hellre vill skriva ”jämnt och tätt”) över en jordyta, sedan sila jord ovanpå, platta till, vattna och vänta på grodd. Det är utmärkt för en mängd olika slags grönsaker, blommor och örter, så som spenat, ärtskott, solrosor, luktärt och fleråriga örter, t ex persilja och timjan.

PLUGGBRÄTTE:

Ett pluggbrätte är minikrukor som sitter ihop, ca hundra pluggar/brätte. I varje minikruka – plugg – sås bara ett enda frö, så att den enskilda plantans rötter kan utvecklas i fred. De är lätta att hantera vid omplantering, och dessutom får det plats många plantor på liten yta. Förutom sallad passar kål, fänkål, bönor, gurkväxter och kronärtskockor fint att odla på det här viset.

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Sista avsnittet för säsongen

Gustav och Marie bygger en bro i dammen, samlar frön och kastanjer. Nya kalven Fjäll flyttar in och Gustav och Marie firar Mårtensafton.

Så gör du yoghurt

Mandelmanns yoghurt - Inget går upp mot att börja dagen med egen yoghurt.

Så odlar du fläder

Ett danskt ordspråk lyder: "Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo."

Smör for life

Marie visar hur man kärnar smör.