Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så odlar du fläder

Ett danskt ordspråk lyder: "Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo."

Flädern växer som en mångstammig buske med tjocka, saftigt gröna grenar som unga, senare får de en grå, djupt fårad bark. Den kan bli upp till 4 m hög och lika bred, och trivs bäst i en något surare, näringsrik och humusrik jord. Den vill också helst stå i direkt sol, med mycket ljus. Vissa sorter kan även trivas bra i halvskugga.

Fläder kan du föröka med fröer som sås på hösten. Annars är det sticklingar som ger bäst chans att lyckas, och plantering bör ske under mars-april månad.

Om du vill ta en stickling på fläder är det bäst att ta en bit av en gren på hösten. Välj en liten gren där det finns en vilande knopp på, och plantera den inomhus i en kruka med sandblandad jord och god dränering.

Sedan låter du den få växa till sig inomhus under vinterhalvåret, innan det är dags för utplantering framåt våren.

Om du har en planta kan den planteras under hela säsongen. Se ut en ljus växtplats och gräv ner din fläderplanta där. Du kan även gödsla lite extra med någon kväverik gödsel direkt vid planteringen. Vattna ordentligt, och håll din fläderplantering jämnt fuktig under hela växtsäsongen.

Njut av fläderns doft och skira blommor, som du sedan gör saft på.Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Sista avsnittet för säsongen

Gustav och Marie bygger en bro i dammen, samlar frön och kastanjer. Nya kalven Fjäll flyttar in och Gustav och Marie firar Mårtensafton.

Så gör du yoghurt

Mandelmanns yoghurt - Inget går upp mot att börja dagen med egen yoghurt.

Smör for life

Marie visar hur man kärnar smör.