Polar music prize

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson. Priset är ett internationellt musikpris och har tidigare år delats ut till artister som Bruce Springsteen och B.B. King.

Polar Music Prize instiftades 1989 av Stig "Stikkan" Andersson. Priset är ett internationellt musikpris och har tidigare år delats ut till artister som Bruce Springsteen och B.B. King.

De tilldelas Polar Music Prize 2019

För andra gången delas Polarpriset (Polar Music Prize) ut till tre pristagare.
Mottagare 2019 är hiphop-ikonen Grandmaster Flash, den tyska violinisten Anne-Sophie Mutter och stiftelsen Playing for change.

TV4 sänder från banketten 2019

TV4 direktsänder från den storslagna banketten. H.M. Konungen delar ut priset, som uppgår till en miljon svenska kronor till respektive pristagare, tisdagen den 11 juni. Både prisceremoni och bankett tar plats i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm. TV4 direktsänder från banketten kl. 20.00–22.00 med höjdpunkter från eftermiddagens ceremoni. Mer info kommer.

Anne-Sophie Mutter

The Polar Music Prize 2019 tilldelas den tyska violinisten Anne-Sophie Mutter, känd som “the Queen of the Violin”. Hon växte upp i en liten by i Schwarzwald. Redan vid fem års ålder var det uppenbart att den fotbollsspelande flickan hade en exceptionell musikalisk begåvning. Som 13-åring fick hon provspela för Herbert von Karajan. Året efter började hon spela med Karajan och Berlinfilharmonikerna. Under årens lopp har flera av världens främsta moderna kompositörer specialskrivit musik till henne. Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan även en historieberättare. Som hon själv sagt: ”Music is only touching when it tells a story.” Med sitt brinnande engagemang för rättvisa berättar Mutter om musikens kraft och nyckelroll i världen.

Playing For Change

The Polar Music Prize 2019 tilldelas stiftelsen Playing For Change som ger barn världen över tillgång till musikutbildning. År 2002 startade Mark Johnson och Whitney Kroenke en rörelse vid namn Playing For Change, med den gemensamma övertygelsen att musik har kraften att överbrygga gränser och föra människor samman. 2007 grundades stiftelsen med samma namn, som ett sätt att ge något tillbaka till de samhällen som rörelsens engagerade musiker mött på sina resor. Sedan dess har The Playing For Change Foundation vuxit till ett globalt projekt som driver femton musikskolor runt om i världen och som hittills påverkat 15 000 barns liv och närmiljö. Playing for Change visar hur musik kan användas för att inspirera, bygga broar, bidra till positiv förändring och skapa förutsättningar för ett fredligare samhälle.

Grandmaster Flash

The Polar Music Prize 2019 tilldelas DJ:n och musikern Joseph Saddler, känd som Grandmaster Flash. Född på Barbados och uppvuxen i South Bronx, New York, skapade Grandmaster Flash ett helt nytt sätt att göra musik. Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument. Hans äventyr vid skivtallrikarna – ”the adventures of the wheels of steel” – kom att påverka hela populärmusikens utveckling. Den musikform och den hiphopkultur som Grandmaster Flash i mitten av 1970-talet var med och skapade i South Bronx ruiner har 40 år senare vuxit till den största musikgenren i USA och världen.

Se lista med tidigare mottagare av Polar Music Prize.

Storslagen kväll med kunglig glans – så sänder TV4 från Polar Music Prize

Den 11 juni delar H.M. Konungen ut årets Polar Music Prize till de tre pristagarna Grandmaster Flash, Anne-Sophie Mutter och stiftelsen Playing for Change. TV4 direktsänder såväl prisceremonin som den efterföljande banketten från Grand Hôtel i Stockholm. Programledarduon Tilde de Paula Eby och Jesper Börjesson leder tittarna genom kvällen.