Stockholmspolisen

Dagligen hanterar polisen svårigheter som gängkriminalitet, hemlöshet, droger och växande sociala problem. Här får vi följa med Stockholmspolisen i deras vardag när de åker på alla typer av larm, från olyckor till misshandel och skottlossningar.

Stockholmspolisen program 6 – källförteckning

Stockholmspolisen program 6 – ensamkommande

Akt 1

I oktober 2015 tog Sverige emot fler flyktingar än någonsin tidigare. En stor del av dem var ensamkommande barn och ungdomar, framför allt från Afghanistan. Källa: Dagens Juridik

http://www.dagensjuridik.se/2016/01/asyl-och-invandring-2015-har-ar-de-slutliga-siffrorna-rekordaret

Några av de ensamkommande flyktingbarnen har hamnat i Stockholms riskmiljöer, bland hemlöshet, missbruk och människohandel. Källa: Metro

https://www.metro.se/artikel/ensamkommande-barn-lever-på-gatan-säljer-droger-för-att-överleva-xr

Akt 2

Många av de ensamkommande som polisen träffar försörjer sig genom att begå brott och lever i missbruk. Risken för att de utnyttjas i människohandel bedöms som stor. Källa: Migrationsverket.se

https://www.migrationsverket.se/download/18.2d998ffc151ac3871597be7/1518431337852/M%C3%A4nniskohandel.pdf

Akt 3

Huvuddelen av de ensamkommande barnen och ungdomarna som befinner sig i Stockholms riskmiljöer just nu kommer från Afghanistan.

Källa: Dagens Juridik

http://www.dagensjuridik.se/2016/01/asyl-och-invandring-2015-har-ar-de-slutliga-siffrorna-rekordaret

Genomsökning av område

Vardagsbrotten står för en tredjedel av polisens kostnader för utredning och lagföring. Trots det så är det bara fjorton procent av brotten som klaras upp. Stockholmspolisen låter oss följa med in i djungeln av ouppklarade brott och nedlagda ärenden.

Planerar att slåss

En del av polisens arbete är att bevaka offentliga tillställningar. Vi får se hur polisens särskilt utbildade deltagrupp arbetar med större folksamlingar som exempelvis derbyn och demonstrationer samt hur huliganvåldet påverkar polisens vardag.

''det kan kallas att man trålar runt''

En stor mängd brott som genomförs aldrig kommer till rättsväsendets kännedom. Vi får följa polisen i deras spaningsarbete där de arbetar för komma åt den dolda brottsligheten. Något som kräver såväl fingertoppskänsla som tålamod.

"Förståelse för kollegor som lämnar yrket"

Christoffer berättar om förståelsen han har för kollegor som lämnar yttre tjänst och sätter sig bakom ett skrivbord. Hot och hat i polisens arbetsmiljö är temat i säsongens andra avsnitt av Stockholmspolisen

Stockholmspolisen är tillbaka

Nu kommer den andra säsongen av Stockholmspolisen, där vi får en unik inblick i polisens arbete i och runt om Stockholm.

"Tassa lite på tå"

Polisen har stannat en bil och behöver invänta förstärkning då föraren är känd sen tidigare. Och då inte känd för att ha vunnit VM-guld eller Mello...

Stockholmspolisen – ny säsong av TV4:s unika dokumentärserie

Den andra säsongen av dokumentärserien Stockholmspolisen följer ett antal poliser i yttre tjänst i distrikten Farsta, Rinkeby, Södermalm, Botkyrka, Solna och City. Arbetsdagarna är utmanande och ofta både påfrestande och skrämmande då tillgången och användandet av illegala vapen har ökat kraftigt de senaste åren. Serien ger en unik inblick i polisens uppsökande verksamhet och i gatulangningsgruppens civila spaningsarbete. Stockholmspolisen har premiär måndagen den 11 februari.

"Den bistra sanningen..."

Ett grovt rån har begåtts men risken är stor att det kommer hamna i högarna. Program sex av Stockholmspolisen handlar om utsatta områden. Områden där man har lågt förtroende för polisen och inte gärna vittnar. Men polisen jobbar hårt, på bland annat skolor, för att bygga tillit.