Experten: Så lyckas du med tågsemestern

Det är populärt att skippa flyget och istället semestra med tåg. Men det kan vara snårigt att hitta smarta rutter och köpa biljetter. TV4:s resexpert Lottie Knutson ger sina bästa tips för en lyckad semester på räls...

1. Krångligt? Allt fler aktörer erbjuder mot en liten avgift hjälp att boka tågluffarkort och platsbokningar. Alla vill nämligen inte boka online första gången – och undvik att köpa via glada amatörer som inte ställt garantier till kammarkollegiet. Senast häromdagen gick en av de stora resebyråkedjorna ut med att de säljer interrailkort och bokar första sträckans platsbiljett.

2. Släpp hetsen kring Medelhavet, om du inte älskar långa tågsträckor och åker utanför högsäsong. Det finns enormt mycket att se på nära håll, både i Sverige och näraliggande länder.

3. Prova den okända svenska järnvägssträckan Arctic Circle Train mellan Kiruna och Narvik, där det går att åka nattåg hela vägen från Stockholm. Det är synd att vi svenskar inte har upptäckt denna helårsattraktion. På vinterhalvåret njutes snö, fjäll och norrsken – där Abisko är bäst i världen på norrsken. På sommaren går det bra att vandra, fiska, besöka samebyar och njuta av midnattssolen. Arctic Circle pass bjuder på 12 fjällstationer, det går att hoppa på och av efter smak under tre dygn eller vandra mellan två stationer över fjället.

4. Norge är ett fantastiskt tågland. Jag åkte nyligen tåg från Stockholm till Oslo. Efter en god natts sömn precis vid stationen hoppade jag på Bergensbanen, sedan Flåmsbana och så ut på Naeröfjorden med elektrisk katamaran och vidare mot Bergen. Turen heter "Norway in a nutshell" och var riktigt sagolik.

5. Prova Snälltåget från norra Sverige, via Stockholm och nedåt hela vägen till Malmö, Tag sedan Pågatåget till Ystad och fina Villa Strandvägen – nyligen framröstat till Sveriges mest romantiska hotell.

Så hanterar du ditt barns pubertet

Puberteten kan vara en prövande och jobbig period - främst för barnet eller tonåringen men även för föräldrarna. Hur hanterar man den här fasen hos sitt barn utan att vara respektlös och pinsam? Psykologen Martin Forster svarar.

”Intressant med sex för 50-plussare”

Är kultserien Sex & the City fortfarande relevant, eller har den blivit omodern? Malin Collin kommer att sakna karaktären Samantha för att hon var den som var normbrytande, men hoppas att serieskaparna gör något intressant på temat sex för 50-plussare.

Kvinna avrättad i USA: ”Förmodligen svårt psyksjuk”

För första gången på 67 år har en kvinna avrättats federalt i USA.. Detta efter att hon mördat en gravid kvinna och skurit ut barnet ur magen på henne. ”Förmodligen en svårt psyksjuk människa”, säger Leif GW Persson.

Knäckebröd bakat på surdeg

Kocken Martin Löf lär oss allt om att baka knäckebröd på surdeg och även en del om brödets historia. Han visar oss även hur vi gör en egen färskost på filmjölk.

Leilas övningar för alla åldrar

Leila Söderholm kickar igång en ny serie hos oss. Under våren ska vi fokusera på olika ålderskategorier och hur man kan träna utifrån sina förutsättningar i olika livsskeden.

Hockeypampens kram med diktatorn: ”Dubbelt upprörande”

Sportens Mattias Tjernström pratar om veckans sportsnackisar. Bland annat en kram som rör upp känslor, ett ordkrig mellan två hockeytränare och en okänd skridskostjärna som gör succé och vi avslutar även med konstsim.

Så ska Joe Biden ena ett polariserat land

På onsdag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Frågorna om vad som kommer att hända framöver i det polariserade landet är många - och med oss för att svara på några av dom är Merrick Tabor, statsvetare på Stockholms universitet.