Kvinnor mer skeptiska till covidvaccin - experten förvånad

58 procent av svenskarna är beredda att vaccinera sig mot covid-19 när vaccinet är godkänt, enligt en undersökning som Sifo har gjort åt TV4Nyheterna.

Nästan två av tre män kan tänka sig att ta ett godkänt vaccin mot covid-19. Kvinnor är mer skeptiska, lite mer än varannan kvinna vill vaccinera sig.

Mest skeptiska är gruppen unga kvinnor - två av tre kvinnor mellan 18 och 29 år vill inte vaccinera sig.

- Jag hade nog trott att vi skulle se ungefär samma siffror bland unga män och unga kvinnor. Det kan bero på att unga kvinnor uppfattar vaccination som något onaturligt, och för att män är medvetna om att de löper en högre risk att bli riktigt sjuka , säger Jonas Ludvigsson, epidemiolog och professor.

Se hela inslaget i klippet ovan.

Relaterat


Mer tillåtande att bli berusad kring barn

"Vi svenskar har mjukat upp vår attityd” säger IQ:s vd Karin Hagman. Företagets årliga alkoholindex visar att allt fler svenskar tycker att det är okej att bli full när barnen är med, jämfört med för tio år sedan. Och det är männen som är mer liberala,
"Stor skillnad mellan könen och trenden är att det är unga vuxna som är mer toleranta, säger Karin Hagman som ger tips på hur du kan tänka kring alkohol och barn.

Program från TV4