Expeditionen

Följ sex kända svenskar när de tar sig an sitt livs tuffaste utmaning – att bestiga Lobuche Peak. Extrema väderförhållanden, branta stup och syrebrist är bara några av utmaningarna på vägen till toppen. Till sin hjälp har de äventyraren Johan Ernst Nilson.

Följ sex kända svenskar när de tar sig an sitt livs tuffaste utmaning – att bestiga Lobuche Peak. Extrema väderförhållanden, branta stup och syrebrist är bara några av utmaningarna på vägen till toppen. Till sin hjälp har de äventyraren Johan Ernst Nilson.

Mikael Persbrandt en av deltagarna i Expeditionen 2019

I höst får tittarna se Mikael Persbrandt, Little Jinder, Sanna Kallur, Stefan Larsson, Väder-Nils och Dominika Peczynski ta sig an sin största utmaning någonsin. De ska tillsammans med den erfarne äventyraren Johan Ernst Nilson bestiga Lobuche Peak 6 119 meter över havet i hjärtat av Himalaya.

- Deltagarna står inför en enorm utmaning. Tänk dig att du vaknar upp i tältet på nära 6000 meter, det är 15 minusgrader utanför. Du har vandrat i flera dagar, höjdsjukan har satt sina spår och du är helt slut. Du kanske har köldskador, en svidande solbränna och varenda led i kroppen bara skriker åt dig att ge upp. Men väl utanför tältet ser du toppen och du vet att när du väl bara når dit så är det värt varenda slitsamma steg du har tagit på denna resa. Jag brukar säga att allt är möjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, säger Johan Ernst Nilson, expeditionsledare.

Snart börjar inspelningen för TV4:s nya stora äventyrsprogram Expeditionen. Sex välkända svenskar ska trotsa väder, vind och höjdsjuka för att nå toppen av Lobuche Peak, 6 119 meter över havet och granne med Mount Everest. Till sin hjälp har de den erfarne äventyraren Johan Ernst Nilsson.

Äventyret börjar redan när deltagarna kliver på planet till mytomspunna Lukla i Nepal. Sen ska de under åtta dagar ta sig från tundran upp genom djungel till högfjäll och blåis för att förhoppningsvis slutligen nå toppen av berget. Det blir en utmaning som kommer att påfresta såväl fysiskt som psykiskt. 

- Jisses, jag tycker vi fått ihop en väldigt spännande cast. Vem vill inte följa det här gänget upp i Himalayas bergsmassiv, på väg mot sitt livs äventyr? säger Martin Nygren, exekutiv producent på TV4.

Här är deltagarna:

Mikael Persbrandt
Skådespelaren Mikael Persbrandt, filmaktuell med Tårtgeneralen och sina memoarer ”Så som jag minns det”.

Stefan Larsson
Dramatenregissören Stefan Larsson, där han nu regisserar Linje Lusta. Stefan är även teaterchef i Danmark. 

Sanna Kallur 
Idrottaren Sanna Kallur med 10 SM-guld, 3 EM-guld, har fortfarande världsrekordet på 60 meter häck. En skada satte stopp för hennes idrottskarriär, nu satsar hon på sin och systerns podd.

Nils ”Väder-Nils” Holmqvist 
Nils Holmqvist, är meteorolog och författare, arbetar på SVT:s väderredaktion. Utbildad vid Lunds och Köpenhamns universitet och har tidigare arbetat på SMHI.

Josefine ”Little Jinder” Jinder
Popstjärnan Little Jinder tokhyllad för sin senaste skiva där hon sjunger ”Hej då” till sitt tidigare liv.

Dominika Peczynski
Ex modellen, artisten, entreprenören, nygifta Dominika Peczynski, driver PR-byrån Mafioso PR i Stockholm. Kolumnist i Aftonbladet.

Johan Ernst Nilson
Johan Ernst Nilson är expeditionsledare och en av världens mest erfarna äventyrare. Han har gjort 52 expeditioner i 172länder, bland annat Seven Summits, Nordpolen, Sydpolen samt Explorers Grand Slam. Johan är medlem i The Explorers Club och har även hjälpt flera världsstjärnor att ta sig till de mest exotiska och svåråtkomliga platserna på jorden.

Expeditionen visas i åtta avsnitt och har premiär på TV4 i höst.

Josefine på väg tillbaka?

Syrgas, återhämtning samt mat och vatten blir Josefines räddning. Men frågan är om det räcker för att hon ska kunna fortsätta Expeditionen.

Psykos på berget

Det är oklart om det är syrebrist eller allmän utmattning, men flera deltagare verkar nu h tappat det fullständigt.

Fortsatt oense i Expedition - tält eller lodge?

Johan Ernst vill att gruppen ska acklimatisera sig genom att öva på det som senare kan bli allvar, men deltagarna tycker det är dumt och onödigt att bo i tält när det finns stugor att sova i.

Lösningen på sopproblemet i Nepal

Längs med bergsleden dumpas mängder av sopor och farligt avfall, men den nya guiden Tommy har ett projekt för att komma till rätta med problemet.

"Är det en standardbjörn?"

Nils, Sanna och Josefine stannar för en paus och diskuterar beteende vid en eventuell björnattack.

Interna bråk i Expeditionen

Efter en lång vandring med både frågor och oro inför det som komma skall hamnar flera deltagare i luven på varandra vid kvällens middag.

"Man kan dö"

Stefan och Dominika möter några tyskar som är på väg tillbaka från att ha bestigit Lobuche, och de vittnar kanske inte bara om en fantastisk utsikt...

Skiftande morgonstämning i lägret

En natt i tält har inneburit olika upplevelser för deltagarna i Expeditionen. Några är på topp, men det finns ett och annat åskmoln i gruppen.

Jinder öppnar upp om depressionerna

Innan avfärden upp på berget får deltagarna träffa en buddhistisk munk, och Little Jinder får möjlighet att öppna upp om sina depressioner.

Dödsbeskedet i Expeditionen

Halva gänget är redo för avfärd från Katmandu till Lukla när den värsta tänkbara nyheten når dem.

Träningskamp för Dominika

Uppförsbacke i nedförsbacken för Dominika, som får det kämpigt redan på hemmaplan i Expeditionen.

Expeditionen 2019 - trailer

Se Mikael Persbrandt, Sanna Kallur, Little Jinder med flera , i deras livs äventyr när de ska ta sig upp till Lobuche peak i Nepal.

Välkommen till Expeditionen 2019

I höst får tittarna se Mikael Persbrandt, Little Jinder, Sanna Kallur, Stefan Larsson, Väder-Nils och Dominika Peczynski ta sig an sin största utmaning någonsin. De ska tillsammans med den erfarne äventyraren Johan Ernst Nilson bestiga Lobuche Peak 6 119 meter över havet i hjärtat av Himalaya.