Kockarnas kamp

Några av Sveriges mest framstående kockar utsätts för tuffa prov när de tävlar mot varandra i yrkesskicklighet och sätter sin ära på spel. Till sist står en av dem som vinnare.

Alla deltagare i Kockarnas kamp 2019

Kockarnas kamp tog hem priset som ”årets dokusåpa” på den direktsända Kristallengalan 2019. Nu är succéprogrammet äntligen tillbaka med nya framstående kockar, redo att svettas ordentligt för att ta hem den prestigefyllda segern. I år får tittarna bland annat möta den tyska legendaren Walter Traub, nytänkande pop up-krögaren Marion Ringborg och tävlingsproffset Sebastian Gibrand som tagit silver i kock-VM.

– Det här är kontrasternas säsong. Några har aldrig tävlat tidigare medan andra har varit förberedda på proffsnivå sedan dag ett. Trots det blir det osäker utgång i varje tävling vilket gör det olidligt spännande, säger Pär Lernström programledare för Kockarnas kamp.

De åtta proffskockarna möts på Tosterups gård i Skåne för att tävla i en mängd grenar som kräver både snabbhet, yrkesskicklighet och tävlingsnerver. När dagens tävlingar är över bjuder en av kockarna de andra på middag och delar med sig av historier från sin innehållsrika karriär.
– Säsongen blir emotionell på många sätt. Vid sidan om de rejält upprörda känslorna under tävlingarna så bjuder flera av kockarna på öppenhjärtiga middagar med personliga och dramatiska berättelser från deras liv, säger Pär Lernström.

Kockarnas kamp har säsongspremiär tisdag 24 september 20.00 på TV4, TV4 Play och C More.

Här är årets kockar:

Daniel Höglander, 39 år, Stockholm
Nytänkande kock med mångårig erfarenhet från stjärnkrogar som Fredsgatan 12, Operakällaren och Esperanto där han fick en stjärna i Guide Michelin. 2015 startade han Aloë i ett villaområde i Älvsjö utanför Stockholm som blev en snackis och gav Daniel ännu en stjärna 2018.

Marion Ringborg 29 år, Stockholm
Kockess med modernt tänk som jobbat på stjärnkrogar i London, Fotografiska, Villa Godthem samt driver den uppskattade popup-krogen Garba tillsammans med Linn Söderström som var med i Kockarnas kamp 2017. Marions rötter i Gambia har påverkat hennes matlagning på många sätt.

Kajsa Axbåge, 54 år, Stockholm
En av restaurangvärldens mest meriterade doldiskockar med chefspositioner på flera av Stockholms stjärnkrogar som Gondolen, Eriks, Sturehof. Hon har bland annat haft Johan Jureskog som elev.

Douglas Tjärnhammar-Alm, 30 år, Nynäshamn
Passionerad matbegåvning som började karriären på Bowlinghallen i Nynäshamn för att sedan jobba på Mistral, Fäviken i Åre och Omakase Köttslöjd i Stockholm. 2017 öppnade han restaurangen Kagges i Gamla stan som blev en snackis och 2018 belönades med Gulddraken.

Per Gustafson, 54 år, Stockholm
Mångsidig kock som blev en av de yngsta köksmästarna på Marstrand som 21-åring. Hade därefter Walter Traub som läromästare och tillhörde Stockholms kockelit under 90-talet på flera stjärnkrogar. Nu driver han framgångsrika matstudion PS Matsal där han lär ut sin passion till andra.

Emma Shields, 29 år, Boxholm
Tävlingsmaskin som inledde karriären på PM & Vänner i Växjö, för att därefter jobba på Stockholmskrogarna Djuret, Volt, Oaxen och Flickan. Idag driver hon eget bolag där hon lagar mat till privatpersoner och företag. Hon gick till final i Årets kock 2015 och blev White Guides ”Rising Star” 2018.

Sebastian Gibrand, 30 år, Helsingborg
Vinnarskalle som i år tog silvermedalj i världens mest prestigefyllda tävling, Bocuse d’Or. Han började jobba på olika profilerade krogar i Skåne för att sedan flytta till Stockholm och som frilansare visa sina talanger på Oaxen Krog & Slip, Studio Franzén och andra stjärnkrogar.

Walter Traub, 68 år, Österlen
Klassiskt skolad kroglegendar från Tyskland som flyttade till Sverige på 70-talet för att jobba som köksmästare på Stockholms främsta restauranger. Han erhöll en stjärna i Guide Michelin på både L'Escargot och Leijontornet. Nu driver han en gourmetkrogen Traubgården på sin egen gård på Österlen. 

Magnus Persson: "Jag kände tidigt att jag ville hitta min egen väg"

Magnus har jobbat på ett antal profilerade topprestauranger som Hillenberg, Franska matsalen och Långbro värdshus. I dag arbetar Magnus som köksmästare på Broms i Stockholm. Han har också varit finalist i Årets kock ett antal gånger men vill förstås kröna tävlandet med att klå farsan i Kockarnas kamp.

Alexander Sjögren: "Matlagning är mitt sätt att uttrycka mig"

Alexander kommer från småländska Oskarshamn där han fick sin första kockfostran. Efter några år runt om i Sverige och England kom Alexander 2006 till Skåne och tidigare Kockarnas kamp-deltagaren Anders Vendel och hans prisade restauranger. Förutom finkrogar har Alexander gedigen erfarenhet av matlagningsstävlingar med tredjeplatser i Årets kock och Bocuse D´0r i bagaget. Nu driver han egna finkrogen Mutantur i Malmö men känner att han har en tävling kvar i sig – Kockarnas kamp.

Nicolina Karlsson: "Min styrka som kock är att jag är noggrann"

Nicolina från Nässjö har en kockutbildning från Grythyttans Restaurangskola. Efter några år i Australien hamnade hon i Malmö på Bloom in the park. Där fick hon blomstra och under tiden hon var där fick restaurangen också en stjärna i Guide Michelin. Sedan två år tillbaka jobbar hon nu som köksmästare hos tidigare ”Kockarnas kamp-kocken” Frida Nilsson på MJ´s i Malmö.

David Enmark: "Jag frågade frugan om jag fick öppna restaurang hemma"

David startade sin karriär på Ulriksdals värdshus där han fick jobba under den legendariske köksmästaren Karl Heinz Krücken. Några turer senare fick David chansen att driva Dykarbaren ute på Sandhamn och tog restaurangen till helt nya nivåer. År 2010 öppnade davidathome i familjens hus på Tranholmen och resten är historia. davidathome har nu etablerat sig som en hyllad hemmarestaurang som blandar mat i toppklass med spännande gästspel av olika stjärnkockar.

Siri Barje: ”Jag kände att restaurangvärlden inte riktigt var där jag ville vara”

Siri Barje är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola och har jobbat på bland annat Esperanto och Shibumi i Stockholm. Hon har också drivit vegetarisk sommarrestaurang på Öland. Idag driver Siri ett väldigt populärt instagramkonto där hon delar med sig av sina recept och sin matfilosofi. Siri jobbar också som kokboksförfattare och bjuder regelbundet på vegetariska favoritrecept i Kökets middag på TV4.

Florencia Abella: "Min passion för mat började när jag var liten"

Florencia är ursprungligen från Argentina och startade sin karriär på den ikoniska stjärnkrogen El Bulli utanför Barcelona. Efter det följde några år på ett antal stjärnkrogar i Spanien och Dubai. I Dubai träffade hon också sin svenske man som hon 2010 följde med till Sverige. Efter sju år på Esperanto jobbar Florencia nu som köksmästare på 1-stjärniga Ekstedts.

Roland Persson: ”Min passion är att ge andra en upplevelse”

En av deltagarna i Kockarnas kamp 2020 är Roland Persson. Roland drev Franska Matsalen på Grand Hotel under många år, var med i Svenska Kocklandslaget i 10 år och vann den prestigefyllda titeln Årets kock 1990. Roland är också pappa till Magnus Persson som är med i årets startfält.

Trailer för Kockarnas kamp 2020

Åtta nya proffskockar intar tävlingsladan på Österlen för att göra upp om den eftertraktade Kockarnas Kamp-pokalen. Premiär 22 september!

Kockarnas kamp är tillbaka – här är deltagarna

I årets säsong av Kockarnas kamp utlovas mer blod, svett och tårar än någonsin tidigare. Årets kockar har gått in stenhårt för tävlingarna och det blir en rivstart redan från första utmaningen. Bland årets deltagare ses stjärnkockar som Jonas Lagerström, far och son Magnus och Roland Persson, samt kokboksförfattaren och Köket-stjärnan Siri Barje. Kockarnas kamp startar tisdag den 22 september.

Per Gustafson - Skulle aldrig laga något han inte vill äta själv

Personporträtt: Per Gustafsons kockkarriär tog fart tidigt när han fick lära sig hantverket av några av världens bästa, men också hårdaste, kockar.
Hans lever efter devisen "det jag lagar skulle jag vilja äta själv". Nu är han en av deltagarna i Kockarnas kamp 2019.

Trailer: Kockarnas kamp 2019

Succéprogrammet är äntligen tillbaka i ny säsong med åtta nya framstående kockar, redo att svettas ordentligt för att ta hem den prestigefyllda segern i Kockarnas kamp 2019.

Marco bjuder på kalvlägg på sista middagen

Det är dags för sista middagen innan det är dags för final och Marco Baudone bjuder på pepparglaserat kalvlägg med potatispuré och tryffel till allas förtjusning.

Biffar och filéer i kvartsfinalen

Det är dags för kvartsfinal i Kockarnas kamp och de fyra proffskockarna ska skära biffar och filéer med en specifik vikt. En svår utmaning visar det sig.

Erik lagar finmiddag på burkskinka

Det är dags för Erik Fröderberg att bjuda de andra kockarna på middag. Han väljer att använda ingredienser han egentligen inte gillar: burkskinka och mimosasallad, för att skapa något nytt.

Trailer Kockarnas kamp 2018

Det är återigen dags att följa Sveriges krogelit när de satsar allt i den fruktade skånska ladan. Säsongspremiär 16 september klockan 20.00.

Krogrebell och tv-kock i årets Kockarnas kamp

Det är återigen dags att följa Sveriges krogelit när de satsar allt i den fruktade skånska ladan. I sjunde säsongen av tittarsuccén Kockarnas kamp får vi bland annat möta tv-kocken Erik Fröderberg, krogproffset Anna Broms samt revoltören och Punk Royale-grundaren Jocke Almqvist.

– Årets kockar är väldigt olika men alla är riktiga fighters. Det blir en överraskande säsong med både imponerande insatser och skakiga nerver. Så jäkla spännande, säger Pär Lernström, programledare.