Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så gör du Marie Mandelmanns bivaxtyg

Här kan du se hur du gör Marie Mandelmanns bivaxtyg.

Ingredienser:

Tunna tygstycken

Bivax – eget eller färdigt ekologiskt bivax

Gör så här:

Sätt på ugnen på 125 grader.

Klipp till de tunna tygerna i ca 50 ggr 50 cm stora bitar. Eller storlek efter behov.

Lägg bakplåtspapper på en plåt så att inte bivaxet smälter ner i plåten. Lägg tyget på bakplåtspappret. Riv bivaxet med ett rivjärn på den grova sidan. Lägg det rivna bivaxet jämt fördelat över tygstycket.

Låt stå i ugnen på 125 grader tills bivaxet smält ner över duken. Häng upp tygstyckena på en tvättlina så de får stelna och hålla sig räta.

För att lättare kunna rengöra rivjärnet kan det stå i ugnen en stund så bivaxet smälter och rinner av.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Sista avsnittet för säsongen

Gustav och Marie bygger en bro i dammen, samlar frön och kastanjer. Nya kalven Fjäll flyttar in och Gustav och Marie firar Mårtensafton.

Så gör du yoghurt

Mandelmanns yoghurt - Inget går upp mot att börja dagen med egen yoghurt.

Så odlar du fläder

Ett danskt ordspråk lyder: "Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo."

Smör for life

Marie visar hur man kärnar smör.