Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så gör du Marie Mandelmanns bivaxtyg

Här kan du se hur du gör Marie Mandelmanns bivaxtyg.

Ingredienser:

Tunna tygstycken

Bivax – eget eller färdigt ekologiskt bivax

Gör så här:

Sätt på ugnen på 125 grader.

Klipp till de tunna tygerna i ca 50 ggr 50 cm stora bitar. Eller storlek efter behov.

Lägg bakplåtspapper på en plåt så att inte bivaxet smälter ner i plåten. Lägg tyget på bakplåtspappret. Riv bivaxet med ett rivjärn på den grova sidan. Lägg det rivna bivaxet jämt fördelat över tygstycket.

Låt stå i ugnen på 125 grader tills bivaxet smält ner över duken. Häng upp tygstyckena på en tvättlina så de får stelna och hålla sig räta.

För att lättare kunna rengöra rivjärnet kan det stå i ugnen en stund så bivaxet smälter och rinner av.

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.