Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Börja milbygget med att rensa upp en plan, cirkelrund yta, ca 3 meter i diameter, från grenar och skräp. Gräv ur ca 2 decimeter stybb (jord) från bottenytan. Spara jorden för att senare använda för att täcka milan med. Det är mycket viktigt att bottnen är slät, tät och inte fuktig.  Undvik att mila blåsiga dagar då vinden gör milan mer svårstyrd.

Kolveden skall torkas ungefär ett halvår innan kolningen. Riktigt torr ved gör att kolningen går snabbare och att milan blir mindre nyckfull och mer lättskött. Du behöver ca 3 m3 ved (Diameter mellan 5 och 15 centimeter, barr- eller lövträd).

Sätt en centrumpinne i cirkelns mitt. Nu ska ett golv byggas med luftspalt under. Det ska vara luft under hela kolmilan. Lägg 1 decimeter tjocka stockar från centrum och utåt likt ekrar. Lägg fyra rökkanaler ca, 1 meter långa i de fyra hörnen. En rökkanal byggs av 1 meter lång och 20 cm breda plankor. De spikas ihop som ett u. Två av plankorna spikas på den tredje som sidor på en botten. 

Kungen” är milans centrum och används när milan skall tändas. Man bygger kungen av 4 stycken 1 meter långa brädor eller ”bakar” som spikas ihop till ett fyrkantigt rör. Kungen spikas eller najas stående ovanpå stockarna så att man kan få fritt drag från luftkanalerna och upp i kungen.

I centrum på kungen sätter man en 2 meter lång riktstake. När man sedan staplar veden är man noggrann med att den skall peka mot riktstaken. Milan blir då rak och den vrider sig inte under kolningen.

Efter att kungen är rest börjar man bygga ett golv av ”bakar” eller bräder ovanpå ”ekrarna”, och därefter stapla kolveden på golvet. Det är viktigt att veden är tätt staplad och att milan har fått en konisk form.

Riktstaken i mitten kan man ta bort nu eftersom den inte behövs längre. Milan täcks med mossa och granris. Smuts får inte trilla ned i kungen. Efter granriset täcks milan med ca 20 cm jord jämt fördelad över milan. 

Värmningen börjar med att man öppnar 4 stycken draghål runt milan. När draghålen är öppna stoppar man ned några brinnande vedträn i kungen, och fyller upp med små vedkubbar och törestickor. 

Efter en stund kommer det att stå en rejäl eldkvast ur kungen. Då rör man om ordentligt i milan med en stake och fyller upp kungen med nya små vedkubbar. Detta upprepas några gånger och efter ungefär en och en halv timme är det dags att fylla kungen med ved för sista gången och täta toppen helt med vitmossa och stybb. Nu är kolningen igång.

Efter någon/ några timmar när milan kommit igång gäller det att styra milan genom mängden luft som tillåts komma in. Det som skall hända inne i milan är att kolveden sakta pyr och glöder utan att brinna. Det gäller att reglera mängden luft som tillåts komma in i milan och hålla det på en lagom nivå. Det gör man genom att täppa till eller öppna nere vid de fyra draghålen runtom milan och även göra rökhål i toppen genom att sticka några små hål med ett spett eller liknande.

Om man täcker luftinsläppen(draghålen) för mycket kommer milan att stanna av och tillslut slockna. Om man släpper in för mycket luft kommer milan bli för varm och veden tillslut börja brinna.

Bästa sättet att bedöma hur milan mår är att se på röken som stiger ur milan i toppen. Röken ska stiga skata, lugnt o fint. Den ska vara vitaktig och lagom tjock. Oom röken sakta minskar och är helt vit behövs mera luft. Om röken stiger mera livligt och är ljusgrå eller blågrå är det för varmt i milan och kolen börjar brinna upp. 

Under kolningens gång kommer milan att sakta krympa. Det är därför mycket viktigt att regelbundet klappa och slå ihop milan med en tung spade eller en stor träklubba, annars kan det bildas hålrum inne i milan som utan förvarning kan rasa in och få milan att fatta eld och brinna upp. Gå därför aldrig upp och stå på milan när den är tänd, det kan vara farligt.

Om en sådan inrasning uppstår kasta snabbt in vedklampar för att fylla upp hålrummet och täck sedan med granris och jord. Det är viktigt att alltid ha extra jord, vedklampar och granris liggande för att snabbt täcka och stoppa luft tillförseln.

Milan måste vaktas noga särskilt de första 12 timmarna och aldrig lämnas utom uppsikt de första 2 dygnen. Vattna milan några gånger ungefär var 6e timme de första dygnen, dvs stänk vatten över hela milan.

När man bedömer att milan slutat att kola och ingen rök längre stiger, kan man täcka och täppa till milan och lämna den att helt svalna i några veckor. Ha den då under uppsikt några gånger per dag. Passopp om det blir stark vind under tiden milan svalnar, vinden kan väcka milan till liv. Ha alltid tillgång till mycket vatten av säkerhetsskäl.

Det kommer att ryka ganska mycket så det kan vara en bra ide att på förhand informera den lokala brandkåren.

Och kolla förstås upp hur det ligger till med eldningsförbud för säsongen.

Efter cirka tre veckor är kolningen klar och kolet avsvalnat och du kan gräva fram ditt alldeles egna biokol ur kolmilan.

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?