Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Tryck egen tapet med schabloner

Marie Mandelmann gör en egen tapet med schabloner som hon själv ritat. Såhär gör du.

Välj ett motiv som du gillar och rita upp det på ett vanligt ritpapper.

Ta ett annat ritpapper och pensla det med linolja och terpentin på båda sidor. Låt torka.

Pappret blir genomskinligt av linoljan och terpentinen och kan läggas på schablonen så att den lyser igenom.

Ta en vass kniv och skär ut schablonen på det genomskinliga pappret. Pensla gärna schablonpappret med Schellack som står emot väta. Det går också att skära ut schablonen i genomskinlig styv plast som går att torka av.

Tejpa fast schablonen lätt på väggen med maskeringstejp och dutta på äggoljetemperafärgen med svamp eller pensel till önskat mönster.

Här hittar du också receptet på hur du gör din egen äggoljetemperafärg.

Lycka till

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.