Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så binder du Maries och Karl Fredriks kransar

Marie Mandelmann besöker sin vän Karl Fredrik och tillsammans binder de kransar med blommor och dekorerar en ljuskrona. Här kan du se hur du själv kan göra samma sak.

BIND KARL FREDRIKS KRANS

Du behöver:

En ljuskrona eller något annat runt.

Blommor och blad t ex eterneller, eucalyptusblad,

Sekatör

Tunn ståltråd 

Ta en ljuskrona, ett hjul eller något annat som du vill smycka.

Ta små blombuketter och docka an mot ljuskronan, snurra runt ståltråd och dra till. Lägg en ny liten bukett lite omlott mot den förra buketten, docka an mot kronan, snurra runt ståltråden och dra till. Fortsätt så runt hela kronan. Andra exempel på blommor som passar att torka är pioner, hortensia, smörblommor.

BIND EN ÖRTGIRLANG

Du behöver:

En grovt snöre av t ex hampa

Örter av olika slag, lagerblad, rosmarin, timjan, oregano

Sekatör

Tunn ståltråd

Gör buketter av örterna och lägg den första mot snöret. Snurra ståltråden runt buketten. Ta en ny bukett och lägg lite omlott på snöret, snurra runt ståltråd och dra till. Fortsätt tills hela snöret är täckt av örter. Häng upp i köket så att du lätt kommer åt örterna när du lagar mat.

SMYCKA MARIES LJUSKRONA

Du behöver:

Rönnbär

Blommor och blad

Sekatör

Nål och tråd

Tunn ståltråd

Trä upp rönnbär på trådar med hjälp av en synål. Häng bärtrådarna från ljuskronans topp och fäst dem nere vid ljushållarna. Smycka resten av ljuskronan med blommor och blad. Fäst med tunn ståltråd.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Sista avsnittet för säsongen

Gustav och Marie bygger en bro i dammen, samlar frön och kastanjer. Nya kalven Fjäll flyttar in och Gustav och Marie firar Mårtensafton.

Så gör du yoghurt

Mandelmanns yoghurt - Inget går upp mot att börja dagen med egen yoghurt.

Så odlar du fläder

Ett danskt ordspråk lyder: "Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo."

Smör for life

Marie visar hur man kärnar smör.