Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Så binder du Maries och Karl Fredriks kransar

Marie Mandelmann besöker sin vän Karl Fredrik och tillsammans binder de kransar med blommor och dekorerar en ljuskrona. Här kan du se hur du själv kan göra samma sak.

BIND KARL FREDRIKS KRANS

Du behöver:

En ljuskrona eller något annat runt.

Blommor och blad t ex eterneller, eucalyptusblad,

Sekatör

Tunn ståltråd 

Ta en ljuskrona, ett hjul eller något annat som du vill smycka.

Ta små blombuketter och docka an mot ljuskronan, snurra runt ståltråd och dra till. Lägg en ny liten bukett lite omlott mot den förra buketten, docka an mot kronan, snurra runt ståltråden och dra till. Fortsätt så runt hela kronan. Andra exempel på blommor som passar att torka är pioner, hortensia, smörblommor.

BIND EN ÖRTGIRLANG

Du behöver:

En grovt snöre av t ex hampa

Örter av olika slag, lagerblad, rosmarin, timjan, oregano

Sekatör

Tunn ståltråd

Gör buketter av örterna och lägg den första mot snöret. Snurra ståltråden runt buketten. Ta en ny bukett och lägg lite omlott på snöret, snurra runt ståltråd och dra till. Fortsätt tills hela snöret är täckt av örter. Häng upp i köket så att du lätt kommer åt örterna när du lagar mat.

SMYCKA MARIES LJUSKRONA

Du behöver:

Rönnbär

Blommor och blad

Sekatör

Nål och tråd

Tunn ståltråd

Trä upp rönnbär på trådar med hjälp av en synål. Häng bärtrådarna från ljuskronans topp och fäst dem nere vid ljushållarna. Smycka resten av ljuskronan med blommor och blad. Fäst med tunn ståltråd.

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.