Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Kastrullkonservering av äpplen

Såhär konserverar du äpplen som Marie Mandelmann.

Ingredienser:

Äpplen

Sockerlag

Citron

Hela rena burkar med gummiring

Konserveringsgryta

Skala och klyfta äpplen. Koka äppelkyftor i sockerlag. ½ liter socker till varje liter vatten. Ta upp äpplen när de börjat mjukna lite.

Lägg äpplen i rena burkar, fyll på med sockerlagen och pressa i lite citron. Stapla glasburkarna i konserveringsapparaten i formen av en kastrull, och sätt fast dem med fjädertapparna (om det finns sådana). Fyll upp grytan med vatten så att det täcker alla glasburkar, och låt dessa koka i minst en timme i 80 grader (två timmar för kött).

Häll bort vattnet i konserveringskastrullen och låter burkarna svalna.

Tack vare värmen har det uppstått vaccum i burkarna då luften tryckts ut. När burkarna svalnat kan du plocka bort klämmorna. Vaccumfenomenet gör att locken att sitter kvar ändå.

Tips 1: Ett bra sätt för att få följsamma gummiringar brukar vara att lägga dem i en gryta med kallt vatten och koka upp dem försiktigt. Värm grytan tills ringarna är mjuka, sätt fast gummiringarna på burkarna och knäpp fast locken (vanligtvis med en klämma som håller fast locket innan det bildas vaccum).

Tips 2: Inkokta bönor kan användas helt utan tillagning. Inkokning är ett utmärkt sätt att lägga in stora mängder bönor i lämpliga portionsförpackningar, lite som Tetrapaks-förpackningarna vi köper i butik.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.

Trailer för säsong 4 av Mandelmanns gård

Den 7 januari 2020 är det start för en ny säsong hos Mandelmanns! Efter förra årets extrema torka då Marie och Gustav fick skicka alla sina får till slakt har det blivit dags att berika gården med ett gäng Gotlandsfår, som är en mycket tålig ras och klarar extrema väderförhållanden. Den här odlingssäsongen läggs också stort fokus vid att odla ännu fler klimatsmarta grödor, det blir bland annat linser och vintertomater.

Rösta på dina TV4-favoriter i Kristallen

Nu har du möjligheten att rösta på tittarnas favoriter i de tre publikpriserna Årets kvinnliga programledare, Årets manliga programledare samt Årets program i Kristallen. De nominerade från TV4 är Tilde de Paula Eby, David Hellenius och Mandelmanns gård.

Sista avsnittet för säsongen

Gustav och Marie bygger en bro i dammen, samlar frön och kastanjer. Nya kalven Fjäll flyttar in och Gustav och Marie firar Mårtensafton.

Så gör du yoghurt

Mandelmanns yoghurt - Inget går upp mot att börja dagen med egen yoghurt.

Så odlar du fläder

Ett danskt ordspråk lyder: "Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo."

Smör for life

Marie visar hur man kärnar smör.