Mandelmanns gård

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Familjen Mandelmann består av Marie, Gustav och deras fyra barn. De driver den kravmärkta gården Djupadal på Österlen. Här följer vi familjen i deras arbete på gården – i allt från djurskötsel, bygge, matlagning och utflykter.

Kastrullkonservering av äpplen

Såhär konserverar du äpplen som Marie Mandelmann.

Ingredienser:

Äpplen

Sockerlag

Citron

Hela rena burkar med gummiring

Konserveringsgryta

Skala och klyfta äpplen. Koka äppelkyftor i sockerlag. ½ liter socker till varje liter vatten. Ta upp äpplen när de börjat mjukna lite.

Lägg äpplen i rena burkar, fyll på med sockerlagen och pressa i lite citron. Stapla glasburkarna i konserveringsapparaten i formen av en kastrull, och sätt fast dem med fjädertapparna (om det finns sådana). Fyll upp grytan med vatten så att det täcker alla glasburkar, och låt dessa koka i minst en timme i 80 grader (två timmar för kött).

Häll bort vattnet i konserveringskastrullen och låter burkarna svalna.

Tack vare värmen har det uppstått vaccum i burkarna då luften tryckts ut. När burkarna svalnat kan du plocka bort klämmorna. Vaccumfenomenet gör att locken att sitter kvar ändå.

Tips 1: Ett bra sätt för att få följsamma gummiringar brukar vara att lägga dem i en gryta med kallt vatten och koka upp dem försiktigt. Värm grytan tills ringarna är mjuka, sätt fast gummiringarna på burkarna och knäpp fast locken (vanligtvis med en klämma som håller fast locket innan det bildas vaccum).

Tips 2: Inkokta bönor kan användas helt utan tillagning. Inkokning är ett utmärkt sätt att lägga in stora mängder bönor i lämpliga portionsförpackningar, lite som Tetrapaks-förpackningarna vi köper i butik.

En hyllning till lilla råttehunden Siri

Hunden Siri har varit en del av familjen Mandelmann i 15 år. Men plötsligt blev hon jättedålig så Marie och Gustav var tvungna att låta henne somna in. Här minns Marie och Gustav sin lilla vän.

Gustav Mandelmann: "Bort från slit och släng!"

Gustav Mandelmann berättar om hur han och Marie går till väga för att vara självhushållare. Återbruk har varierat under åren. Under 30-talet var det självklart att man återbrukade så mycket man kunde. På 50-60-talet var det mode att slänga allt det gamla. Nu måste vi bort från slit och släng igen.

Makalöst utedass med världens utsikt

Vi måste vara rädda om jordens resurser och framförallt vattnet. Därför är det ju mycket bättre med ett gammalt hederligt utedass. Gustav Mandelmann tar idén till en helt ny nivå och bygger ett majestätiskt utedass med utsikt över Österlens kullar.

Går det att göra ett LUGNT kosläpp?

Kosläpper på Djupadal har en förmåga att kunna spåra ur en aning. Detta året har Gustav Mandelmann precis opererat knät så det måste gå lugnare till än vanligt. Kommer hans plan att hålla? Går det att ha ett lugnt kosläpp?

Så gör du en kolmila

Här kan du läsa hur man gör en kolmila likt den Gustav och Marie Mandelmann gör i Mandelmanns gård.