Den amerikanske toppolitikern Michael McCaul uppger att Turkiet snart kommer att godkänna Sveriges Natoansökan i utbyte mot att Turkiet får köpa de amerikanska stridsflygplanen F-16. Hur det kommer att gå i det turkiska valet spelar ingen roll, menar han.
– Sverige har ingen del i den här typen av affärer, därför kan jag inte uttala mig specifikt om detta. Men alla signaler som är positiva till den svenska Natomedlemskapsansökan är något som vi gläds åt, säger utrikesminister Tobias Billström (M).
Enligt Tobias Billström är affären, om den kommer till stånd, helt och hållet en uppgörelse på bilateral nivå mellan den amerikanska och turkiska regeringen.
Samtidigt är signalen från USA om ett turkiskt godkännande inte överraskande eftersom man länge varit medveten om USA:s positiva inställning till Sveriges ansökan, menar han.
– Vi har haft besök av USA:s försvarsminister här i Sverige där han publikt sagt att han kommer att jobba hårt för detta och vill att Sverige ska blir medlemmar innan Vilnius. I nästa vecka kommer även USA:s utrikesminister Antony Blinken till det stora ministermötet i Luleå, säger han.
Tror att ansökan kan godkännas innan Vilnius
Om en och en halv månad äger toppmötet i Vilnius rum. Tobias Billström tror att det är realistiskt att Turkiet och Ungern kommer att ratificera den svenska Natoansökan innan dess.
– Och vi kommer att lägga ner tid och kraft från regeringens sida för att se till att det blir på det viset. Vi är mycket hoppfulla, säger han.
Vad mer är viktigt för att få Turkiet och Ungern att svänga och hinna genomföra ratificeringarna inom kort?
– Det ena är att se till att den frågan förblir högt på dagordningen i alla Natos medlemsländer. Det andra är att medlemsstaterna pratar med kollegorna i Turkiet och Ungern.
Spanien jobbar för att skynda på processen
Under en gemensam pressträff på fredagen uppgav även Spaniens utrikes- och EU-minister, José Manuel Albares Bueno, att man kommer att jobba på alla nivåer för att få de två kvarvarande länderna ska godkänna Sveriges ansökan så snart som möjligt.
– Spanien stöttar Sveriges Natointräde. Vi kommer att jobba på alla nivåer på ett konstruktivt sätt för att få de två resterande allierade att ratificera Sveriges ansökan så snart som möjligt, säger han.