Extern länk
Början på sidans innehåll

Partiernas hemliga pengar

Partiernas hemliga pengar

I Kalla fakta-granskningen Partiernas hemliga pengar publiceras dolda inspelningar med toppolitiker som fuskar med en korruptionslag. Kalla fakta avslöjar: Partiernas hemliga pengar

Kalla fakta: Felaktiga påståenden från SSU

Hävdar att givaren var rädd för högerextrema

Uppdaterad: Publicerad:

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU hävdar att de avvisat önskemålet om att ge ett anonymt bidrag i kontakten med Kalla faktas givare. I själva verket kommer förbundssekreteraren Diyar Cicek och kommunikationschef Youbert Aziz flera gånger med förslaget att Kalla faktas givare ska starta en stiftelse för att det ska bli mindre uppenbart var pengarna kommer ifrån.

I Kalla fakta-programmet Partiernas hemliga pengar som publicerades igår får vi höra dolda inspelningar med toppolitiker som försöker hittar sätt att runda lagen för att ta emot hemliga bidrag. Totalt är det fem partier som tillsammans föreslår olika metoder för att runda lagen om anonyma bidrag som kom till för att förhindra korruption. Redaktionen har jämfört vad politikerna säger öppet när de får frågan om anonyma bidrag med vad de säger i det fördolda när de erbjuds miljonbelopp med kravet på att givarens identitet hålls hemligt.

SSU förbundssekreterare Diyar Cicek och kommunikationschef Youbert Aziz säger dessutom att de uppfattade att givaren var rädd för konsekvenserna med att så tydligt ta ställning mot högerextremism och att de därför var förstående för att han gärna ville vara anonym. I ett skriftligt svar till redaktionen den 15 augusti står det:

” Ett återkommande tema utöver eventuella repressalier från affärspartners var att hans fru hade betänkligheter kring att ge oss bidrag för att hålla Sverigedemokraterna borta från makt, om bidraget kunde bli allmänt känt. I den kontexten är det en naturlig tolkning, oavsett om det sagts uttryckligen eller ej, att det handlar om rädsla för eventuella hot och hat från extremhögern i Sverige.”

Inspelade samtal, dolda inspelningar och mailkonversationer med SSU-topparna visar dock något helt annat.  Kalla faktas givare har i samtal och mail aldrig nämnt något om hot från högerextremister.

Sara Recabarren, redaktör Kalla fakta
Emilia Berggren Sörlin, Kalla fakta

Relaterat
SSU:s förbundssekreterare om stiftelseupplägget: "Det är inga konstigheter”

SSU:s förbundssekreterare om stiftelseupplägget: "Det är inga konstigheter”

Här föreslår S bulvan för att dölja hemliga pengar

Här föreslår S bulvan för att dölja hemliga pengar