Sverige mot Norge

Här möts några av Sveriges och Norges mest framgångsrika längd- och skidskyttestjärnor i spännande landskamper. Förutom imponerande kraftmätningar delar stjärnorna även med sig av stora händelser som format deras karriärer.

Här möts några av Sveriges och Norges mest framgångsrika längd- och skidskyttestjärnor i spännande landskamper. Förutom imponerande kraftmätningar delar stjärnorna även med sig av stora händelser som format deras karriärer.

Här är stjärnorna som tävlar i nya säsongen av Sverige mot Norge

Frida Karlsson mot Marit Björgen. Det är en av duellerna att se fram emot i nya säsongen av Sverige mot Norge på TV4.
- Jag såg programmet förra säsongen och det såg så himla häftigt ut. Att få utmana sig själv fysiskt tillsammans med ett sådant här gäng kan inte bli annat än bra, säger svenska skidstjärnan Frida Karlsson, som är en av deltagarna i den nya säsongen av Sverige mot Norge.

I vinter ska de svenska och norska vintersportsgiganterna inom längdskidor och skidskytte på nytt göra upp, när den andra säsongen av tävlingsprogrammet Sverige mot Norge har premiär på TV4. Första säsongen vanns av det norska laget med Therese Johaug och Petter Northug i spetsen.

Den här säsongen är Northug programledare tillsammans med den svenske skidlegendaren Gunde Svan. Tillsammans kommer de att leda svenska och norska vinteridrottsstjärnor genom lagtävlingar, individuella stafetter och dueller. För vinnarna i varje tävling väntar viktiga poäng och för förlorarna väntar ett straff med högt underhållningsvärde.

- Det är alltid lika spännande när Sverige och Norska ska göra upp i tävlingssammanhang. Det bästa med årets säsong är att tävlingarna flyttats från stranden till den fantastiska nya miljön i bergen i Norge. Det var storslaget på ett helt annat sätt och samtidigt var tävlingarna extremt tuffa. Exempelvis hade Teodor aldrig varit så trött som han var efter en av tävlingarna, vilket också kommer synas tydligt i programmet, säger Gunde Svan.

Tävlar för Sverige gör Frida Karlsson, Teodor Peterson, Emil Jönsson Haag och Anna Jönsson Haag. De möter Norge med åttafaldiga OS-guldmedaljören Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Tarjei Bø och Ingrid Landmark Tandrevold. Förutom att se deltagarna göra upp i heta dueller ges tittarna också möjligheten att bekanta sig bättre med skidstjärnorna när de båda lagen samlas vid middagsbordet för samtal och aktuella teman från idrottarnas karriärer.

- Det är ju den gamla goda tävlingsinstinkten som slår till och som gör att man får ställa upp i sådant här. Jag har dessutom saknat miljön och människorna runt skidåkningen och här fick jag en möjlighet att träffa dem igen. Martin och jag har varit med i samma team i många år och i Sverige mot Norge fick vi chansen att lära känna varandra ännu bättre. Frida hade jag bara sett på tv tidigare, så det var trevligt att få lära känna henne också. Tävlingarna i Sverige mot Norge var verkligen inte någon dans på rosor, det var mycket tuffare än vad jag trodde på förhand, säger skidlegendaren Marit Bjørgen.

Sverige mot Norge spelas in i Norska Rjukan. Programmet sänds på TV4, TV4 Play och C More i vinter. Programmet sänds även på norska TV2 under namnet Landskampen.

Här är deltagarna i Sverige mot Norge:

Sverige:

Frida Karlsson: ”Jag såg programmet förra säsongen och det såg så himla häftigt ut. Att få utmana sig själv fysiskt tillsammans med ett sådant här gäng kan inte bli annat än bra.”

Teodor Peterson: "Att vara med i landskampen och umgås med många härliga personligheter och tävlingsmänniskor var fantastiskt. Tävlingsmomenten var bland det jobbigaste jag utsatts för."

Emil Jönsson Haag: ”Jag har ju lagt av och trodde aldrig att jag skulle tävla igen. Sen fick jag frågan om jag ville vara med och slå Norge en sista gång och då kunde jag inte säga nej. Själva inspelningen var lite av en chock. Jag trodde det skulle bli lite av en semester, men det har varit det tuffaste träningslägret någonsin.”

Anna Jönsson Haag: ”Om jag ska vara ärlig så är jag inte ett så stort fan av sådana här program eftersom jag inte är bra på så mycket annat än att tävla i skidspåret. Men det var några saker som gjorde mig sugen på att vara med i programmet, bland annat var det väldigt länge sedan jag träffade Marit, och sedan hade jag aldrig träffat Frida tidigare. Sen är det också väldigt kul att tävla tillsammans i lag.”

Norge:

Marit Bjørgen: ”Det är ju den gamla goda tävlingsinstinkten som slår till och som gör att man får ställa upp i sådant här. Jag har dessutom saknat miljön och människorna runt skidåkningen och här fick jag en möjlighet att träffa dem igen. Martin och jag har varit med i samma team i många år och i Sverige mot Norge fick vi chansen att lära känna varandra ännu bättre. Frida (Karlsson) hade jag bara sett på tv tidigare, så det var trevligt att få lära känna henne också. Tävlingarna i Sverige mot Norge var verkligen inte någon dans på rosor, det var mycket tuffare än vad jag trodde på förhand.”

Martin Johnsrud Sundby: ”Jag hade inte varit med i vad som helst. Sverige mot Norge är dock riktigt tufft, och det uppskattar jag. Jag blev lovad på förhand att det skulle vara fysiskt krävande och det har det verkligen varit. Sen var det så klart avgörande att det var ett gäng härliga deltagare som skulle vara med. Jag skulle säga att Sverige mot Norge varit en helt unik upplevelse.”

Tarjei Bø: ”När jag fick veta vilka jag skulle få tävla med och vilka jag skulle få möta, då såg jag fram emot den bästa träningsveckan för året. Att försöka slå svenskarna på hemmaplan, det kan inte bli bättre än så.”

Ingrid Landmark Tandrevold: ”När jag fick möjligheten att bilda lag med Martin, Tarjei och Marit så kunde jag inte göra annat än att tacka ja. Jag har fortfarande mycket att lära som idrottare, och då är det bara att ta chansen när man får möjligheten att tävla i lag med dem. Det har varit otroligt roligt. Att tävla i lag är det bästa som finns, och när du dessutom tvingas utmana dig själv i grenar du aldrig testat på tidigare, det är då du verkligen kommer nära varandra.”

Säsong två av Sverige mot Norge – premiär 12 januari på TV4

Äntligen är det dags för revansch.
Den 12 januari är det premiär för den andra säsongen av Sverige mot Norge på TV4, där bland annat den svenska supertalangen Frida Karlsson ställs mot norska legendaren Marit Bjørgen.
- Tävla är det bästa som finns. Att få bryta av sommarträningen med att tävla, denna gång utan skidor på fötterna, går helt klart in på topplistan av det roligaste jag varit med om hittills i mitt 21-åriga liv, säger Frida Karlsson.

Tävlingsprogrammet Sverige mot Norge – premiär 9 januari på TV4

Charlotte Kalla mot Therese Johaug och Petter Northug mot Calle Halfvarsson.
Några av Sveriges och Norges största sportprofiler medverkar i det nya tävlingsprogrammet Sverige mot Norge, som har premiär den 9 januari på TV4, TV4 Play och C More.
- Det var intensiva inspelningsdagar, men man somnade alltid fylld av energi av alla upplevelser dagarna innehöll, säger Charlotte Kalla.