Fyraåringarna på äldreboendet

I det här sociala experimentet får tio förväntansfulla fyraåringar tillbringa sex veckor på ett äldreboende. Deras nya kompisar är alla mellan 70 och 100 år och frågan är om barnens livsglädje kan smitta av sig och förbättra hälsan för de äldre?

I det här sociala experimentet får tio förväntansfulla fyraåringar tillbringa sex veckor på ett äldreboende. Deras nya kompisar är alla mellan 70 och 100 år och frågan är om barnens livsglädje kan smitta av sig och förbättra hälsan för de äldre?

Hit kan du vända dig om du har frågor eller funderingar kring äldres hälsa

Om du har frågor eller funderingar kring äldres hälsa så hittar du här olika organisationer och forskningscenter du kan vända dig till.

Om du eller en närstående har tankar på att ta ditt liv så kan du ringa Självmordslinjen på 90101. Du kan även chatta med dem på deras hemsida (https://chat.mind.se/) eller mejla dem. Läs mer på: www.mind.se/hitta-hjalp/sjalvmordslinjen/

Om du har frågor eller vill veta mer om Stroke kan du vända dig till Stroke-Riksförbundet (www.strokeforbundet.se).

Om du har frågor om Alzheimers eller vill veta mer kan du vända dig till Alzheimers Sverige (www.alzheimersverige.se).

Om du har frågor om demens eller vill veta mer kan du vända dig till Svenskt Demenscentrum (www.demenscentrum.se) eller Demensförbundet (www.demensforbundet.se).

Om du vill veta mer om äldres hälsa kan du läsa mer på Äldrecentrum (www.aldrecentrum.se).

För mer information om demens, Alzheimers, stroke eller om du har andra frågor kan du vända dig till 1177 Vårdguiden. Ring 1177 eller besök deras hemsida: www.1177.se.

Hjärnfondens vision är att ingen ska behöva lida av sjukdomar, skador eller funktionsnedsättningar i hjärnan. Läs mer om Alzheimer och andra hjärndiagnoser (www.hjarnfonden.se/fokusomraden/fokus-alzheimers-sjukdom/).

Efter experimentet: Barnen och de äldre fortsätter umgås

Efter experimentet bestämde sig förskolan Vildnissarna och äldreboendet Attendo Maria Winkvist för att fortsätta låta barnen och de äldre umgås. När corona-viruset kom till Sverige valde man dock att pausa träffarna.

Fyraåringar flyttar in på äldreboende i ny gripande programserie

Vad händer när man släpper in en förskola på ett äldreboende under sex veckor? Det visar sig i TV4 och C Mores nya satsning Fyraåringarna på äldreboendet, som har premiär 17 september. Två ledande och välkända experter inom geriatrikforskningen har knutits till produktionen. Det handlar om Ingmar Skoog, professor och äldrepsykiatriker, samt Anne Ekdahl, docent och överläkare inom geriatrik.