TV4:s bevakning av USA-valet 2020

TV4:s bevakning av USA-valet pågår under hela 2020, inklusive primärval, debatter, löpande nyheter och sedan själva valet och dess efterspel.

USA är en supermakt, utgången av valet påverkar hela världen och det påverkar Sverige på många olika sätt. Intresset för valet är större än någonsin i detta djupt polariserade land. Många kallar det för ett ödesval. Därför gör TV4 en grundlig bevakning för att försöka förklara, informera om och analysera politiken, kandidaterna och själva valet för svenska tittare och användare.

TV4 tar inte ställning, vi bevakar båda sidor och båda kandidaterna i samma omfattning och med samma kritiska ögon. I förra valet överraskades många medier i stort av kraften i Trumps väljarbas, att motståndet mot etablissemanget var större än de flesta trodde, detta finns det en beredskap för i det här valet och för TV4:s journalister är det självklart att det inte går att slå fast någonting förrän rösterna är räknade.

Det komplexa valssystemet i USA, ett indirekt val där antalet väljare i varje delstat avgör vilken sida som vinner delstatens elektorer. Valförfarandet är en viktig del av vår bevakning särskilt detta år med stort fokus på poströstning på grund av Coronapandemin och oklarheter när ett resultat kan vara klart.

TV4:s journalister rapporterar om utspel och löpande nyheter. Men precis som i ett svenskt val granskar vi innehållet i politiken, ger röst åt den vanlige amerikanen, både republikaner och demokrater, och gör ingen skillnad på kön, etnicitet, sexuell läggning eller geografisk hemvist.

TV4 håller löpande ordning på jämvikten i rapporteringen och över tid speglas de båda sidorna i valet i samma omfattning, även om enskilda inslag eller intervjuer kan luta åt ena eller andra hållet beroende på nyhetsutvecklingen.

TV4 har egna reportrar på plats i USA och gör oss därmed inte beroende av andra aktörer för att bedöma det aktuella politiska läget i landet. Reportrarna reser runt i landet under valrörelsen och när vi summerar valet är målsättningen att vi gett en bild av hela USA, dess befolkning och människors olika åsikter.

I våra ordinarie program, TV4Nyheterna (även på TV4 Play), Nyhetsmorgon, Efter Fem och Malou Efter Tio kommer den löpande bevakningen att ske under hela året och den intensifieras under valrörelsen. Här kommer såväl våra egna som externa experter bidra till att ge våra tittare en så balanserad bild av utvecklingen och läget i USA. Målet är att tittaren, med hjälp av vår rapportering, ska kunna bilda sig sin egen uppfattning om tillståndet i USA.

I samband med valet sänder TV4 ett 37 timmar långt valprogram, från 05.45 tisdagen 3 november (valdagen) till 19.00 onsdagen 4 november. Under dessa timmar kommer tittaren att få möjlighet att tillgodogöra sig all information och analys man behöver för att följa upplösningen av valet 2020. Programmet sänds både på TV4 och TV4Play. Man kan också följa utvecklingen i våra sociala medier.

Tipsen som räddar sportlovet

Sportlovsveckorna är i full gång och många hoppas på utelek i snö och skidbackar, men ibland sätter vädret stopp och det blir inomhusaktiviteter på schemat istället. Men vad ska man hitta på då? Svaret på den frågan har vår prylexpert Åsa Wallenrud!

Skolpanelen: ”Betygssystemet bäddar för tidiga misslyckanden”

Det är svårt att uppnå betyget A i skolan – blir det ännu svårare med distansundervisning? ”Betygssystemet är sårbart, det bäddar för stress och tidiga misslyckanden”, säger Josefine Fälth, ordförande Sveriges Elevkårer. Tillsammans med Lovis Bratt Deland, gymnasieelev, och Alexandra Ferraro, matematiklärare Solna gymnasium, diskuterar hon vad distansundervisningen får för konsekvenser. Utbildningsminister Anna Ekström (S) berättar om en extra skolmiljard som ska användas till bland annat sommarskola och läxhjälp för de elever som halkat efter.

Virusforskaren: "Man måste kanske ta en tredje eller fjärde dos"

Virusforskaren Ali Mirazimi berättar om de nya mutationerna och om framgångarna och farhågorna inom utvecklingen av läkemedel och vaccin mot covid-19. Bland annat kommenterar han uppgifterna om att man kan behöva ta fler än två doser av vaccinet.

Här grattar barnen prinsessan Estelle "En partyninja!"

Förskolebarnen från Tandsbyns förskola i Östersund hälsar ett ordentligt grattis till prinsessan Estelle, med teckningar av bland annat en hallontårta och en partyninja.
- En flagga och en vagn har jag ritat, säger Holley 4 år som vill ge Estelle en rosa hallontårta för rosa är favoritfärgen.

Väder-Ulrika: ”Gå inte ut på isen – den håller inte”

Våren är redan på ingång och det betyder att isarna har blivit tunna på flera håll, berättar meteorolog Ulrika Elvgren.
- Det gick en cykel genom isen i går utanför Nacka, allvarligt! säger Ulrika och varnar för att gå ut på isen nu.

Migranter i Sverige utnyttjas ”De måste betala tillbaka lönen”

Ungdomar och unga vuxna som kommit till Sverige som ensamkommande och omfattas av den så kallade gymnasielagen löper risk att utnyttjas av sin arbetsgivare. ”Det finns ett system där unga människor utnyttjas hänsynslöst. Många får jobb som på pappret ser schyssta ut, men de måste betala tillbaka pengar till chefen”. Det säger Staffan Lindberg, reporter på Aftonbladet. Per Persson, avtalssekreterare på Hotell- och restaurangfacket rapporterar om hur arbetsgivare utnyttjar de utsatta, och pekar på politiska brister som skapat luckor i systemet.

Bilderna du inte ska dela på nätet: ”Kolla gamla barnbilder som ligger ute”

Det finns lagar att ta hänsyn till när du fotar och delar dina bilder. Här berättar Mia Karlsvärd, pressfotograf och föreläsare, om hur vi ska agera med våra telefoner och kameror för att inte kränka andra. ”Lisa och Olle som nu är 12 kanske inte tycker det är kul att det ligger bilder ute där de går runt i blöjor”, säger hon.