Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

TV4:s bevakning av USA-valet 2020

TV4:s bevakning av USA-valet pågår under hela 2020, inklusive primärval, debatter, löpande nyheter och sedan själva valet och dess efterspel.

Uppdaterad: Publicerad:

USA är en supermakt, utgången av valet påverkar hela världen och det påverkar Sverige på många olika sätt. Intresset för valet är större än någonsin i detta djupt polariserade land. Många kallar det för ett ödesval. Därför gör TV4 en grundlig bevakning för att försöka förklara, informera om och analysera politiken, kandidaterna och själva valet för svenska tittare och användare.

TV4 tar inte ställning, vi bevakar båda sidor och båda kandidaterna i samma omfattning och med samma kritiska ögon. I förra valet överraskades många medier i stort av kraften i Trumps väljarbas, att motståndet mot etablissemanget var större än de flesta trodde, detta finns det en beredskap för i det här valet och för TV4:s journalister är det självklart att det inte går att slå fast någonting förrän rösterna är räknade.

Det komplexa valssystemet i USA, ett indirekt val där antalet väljare i varje delstat avgör vilken sida som vinner delstatens elektorer. Valförfarandet är en viktig del av vår bevakning särskilt detta år med stort fokus på poströstning på grund av Coronapandemin och oklarheter när ett resultat kan vara klart.

TV4:s journalister rapporterar om utspel och löpande nyheter. Men precis som i ett svenskt val granskar vi innehållet i politiken, ger röst åt den vanlige amerikanen, både republikaner och demokrater, och gör ingen skillnad på kön, etnicitet, sexuell läggning eller geografisk hemvist.

TV4 håller löpande ordning på jämvikten i rapporteringen och över tid speglas de båda sidorna i valet i samma omfattning, även om enskilda inslag eller intervjuer kan luta åt ena eller andra hållet beroende på nyhetsutvecklingen.

TV4 har egna reportrar på plats i USA och gör oss därmed inte beroende av andra aktörer för att bedöma det aktuella politiska läget i landet. Reportrarna reser runt i landet under valrörelsen och när vi summerar valet är målsättningen att vi gett en bild av hela USA, dess befolkning och människors olika åsikter.

I våra ordinarie program, TV4Nyheterna (även på TV4 Play), Nyhetsmorgon, Efter Fem och Malou Efter Tio kommer den löpande bevakningen att ske under hela året och den intensifieras under valrörelsen. Här kommer såväl våra egna som externa experter bidra till att ge våra tittare en så balanserad bild av utvecklingen och läget i USA. Målet är att tittaren, med hjälp av vår rapportering, ska kunna bilda sig sin egen uppfattning om tillståndet i USA.

I samband med valet sänder TV4 ett 37 timmar långt valprogram, från 05.45 tisdagen 3 november (valdagen) till 19.00 onsdagen 4 november. Under dessa timmar kommer tittaren att få möjlighet att tillgodogöra sig all information och analys man behöver för att följa upplösningen av valet 2020. Programmet sänds både på TV4 och TV4Play. Man kan också följa utvecklingen i våra sociala medier.