Allt fler barn våldtas och blir gravida under pandemin

Stängda skolor och arbetsplatser • Oroväckande ökning av våldtagna

Stängda skolor och arbetsplatser på grund av pandemin har lett till en oroväckande ökning av våldtagna och gravida barn och kvinnor i Demokratiska republiken Kongo.

– Det var två män. Morgon och kväll kom de in. Jag hölls fången i en månad, säger Mapendano Namuveru som är en av många kvinnor som utsatts för våldtäkt och blivit gravid.

Våra utsända har träffat fredspristagaren Denis Mukwege som tar emot de som har utsatts på sitt sjukhus. Han anser att staten inte har stöttat kvinnorna och barnen under nedstängningen.

– En sak är väldigt tydlig. Det är det ökade antalet barn som är gravida. En av effekterna av covid som vi ser här på sjukhuset, säger han.

Se vad utsatta kvinnor i Kongo och Denis Mukwege har att säga om situationen i spelaren ovan.

Då återvänder äntligen Vänner-gänget till tv-rutan

Hela originalgänget från superhyllade 90-talskomedin ”Vänner” gör snart efterlängtad återkomst i tv-rutan. Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer är med i en återföreningen. Tyvärr handlar det dock inte om en helt ny säsong av tv-serien. Streamingtjänsten HBO Max har nämligen avslöjat att det istället endast är ett specialavsnitt som släpps 27 maj. Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen, berättar allt vi vet om återföreningen och vilka storsummor skådespelarna dragit in genom åren.