Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Igår 22:57

Skottlossning mot bostad – stor polisinsats

Polisen är på plats i Uppsala efter en skottlossning mot en fastighet under tisdagskvällen.

– Vid 21.52 fick vi larm om smällar i ett område som heter Stenhagen. Vi konstaterar att det skjutits där. Skott har avlossats mot en fastighet där det bor människor, säger polisens presstalesperson Pelle Vamstad till TV4 Nyheterna.

Ingen har skadats i skjutningen, uppger polisen. Det pågår just nu en stor polisinsats och man har ännu ingen misstänkt gärningsperson.

– Vi har en ansenlig resurs på plats. Det vi gör nu är att vi spärrar av fastigheten och kommer genomföra en teknisk undersökning för att fastställa vad som hänt, säger Pelle Vamstad.

Polisen arbetar bland annat med att söka efter eventuella spår och fynd på platsen.

– Vi kommer också att höra eventuella vittnen. Det kommer också genomföras dörrknackning i området, säger Pelle Vamstad.

Läs mer

Igår 22:36

Högt svenskt förtroende för Nato

Svenskarna har högt förtroende för Nato, trots att Sverige ännu inte gått med i försvarsalliansen. Över hälften av svenskarna (52 procent) har högt eller mycket högt förtroende för Nato, enligt den senaste Som-undersökningen från Göteborgs universitet.

Det rapporterar TT.

Förtroendet för Nato är en ny punkt. Att 52 procent har stort eller mycket stort förtroende för Nato är något som kommer att vara väldigt intressant att jämföra med nästa år, säger Felicia Robertson, som är doktorand vid Göteborgs universitet.

Stödet för ett svenskt Nato-medlemskap är också högt.

Läs mer

Igår 22:02

Frankrikes premiärminister bjuder in facket till samtal

Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne har bjudit in ledarna för landets missnöjda fackförbund till samtal nästa vecka, skriver France24 och hänvisar till nyhetsbyrån AFP.

Samtalen ska hållas på måndag och tisdag. Beskedet kommer efter de stora protesterna som präglat landet den senaste tiden.

Totalt ska åtta fackliga ledare ha blivit inbjudna av Elisabeth Borne.

Läs mer
Senaste dygnet

Kyrkogården drabbad av stölder – vill ha kameraövervakning

”Förskräckligt att det ska behövas”

Den senaste tiden har flera stift inom svenska kyrkan haft problem med stölder på sina kyrkogårdar. I Linköpings stift har Skogskyrkogården i Eksjö drabbats av stölder vid flera tillfällen. Det är bland annat gravutsmyckningar, metallskyltar och ett metallkors från en grav som har stulits.

– Det gör en upprörd, mest för de anhörigas skull, säger Kjell Havskog, kyrkogårdschef vid Södra Vedbo pastorat.

Flera stift drabbade

När TV4 Nyheterna frågade svenska kyrkans 13 stift runt om i landet visar det att flera andra stift har haft problem med stölder – exempelvis i Göteborgs, Växjö Stockholms och Lunds stift. Det för sig främst om koppar och mässingsföremål, men även begravningblommor och gravdekorationer.

På skogskyrkogården i Eksjö ser de ingen annan lösning än att ansöka om tillstånd för kameraövervakning.

– Jag tycker att det är förskräckligt att det ska behövas. Kyrkogården ska vara en plats dit man ska kunna gå utan att bli filmad. Men i det här fallet känner vi att vi måste göra något, säger Kjell Havskog.

Se vad polisen säger om vilka de tror kan ligga bakom stölderna, i spelaren ovan.