Extern länk
Början på sidans innehåll

Kriget i Ukraina

Kriget i Ukraina

Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.Här samlar vi all rapportering om Rysslands invasion av Ukraina.

Dödlig attack på marknad kan ha orsakats av ukrainsk robot

Enligt New York Times • 17 personer dog när marknadsplats träffades

Uppdaterad: Publicerad:

17 personer dog efter att en robot slagit ner vid en marknadsplats i Ukraina i början av september.
Nu rapporterar New York Times att den dödliga incidenten kan ha orsakats av en ukrainsk robot.

För två veckor sedan dog 17 personer efter att en robot slagit ner i den ukrainska staden Kostiantynivka. Roboten träffade en marknadsplats och orsakade stor förödelse.

Ukrainska ledare gick snabbt ut och anklagade Ryssland för attacken.

Ny rapporterar New York Times att attacken i själva verket kan ha varit en felande ukrainsk luftvärnsrobot som avfyrats av Ukraina. Tidningen har analyserat robotfragment, satellitbilder och vittnesuppgifter för att komma fram till slutsatsen.

”Tragiskt missöde”

Tidningen rapporterar att det hela kan ha varit ett ”tragiskt missöde”. Filmer från marknadsplatsen visar att roboten flög in i staden från ukrainskt håll och inte från de ryska styrkorna.

Tidningen skriver även att Ukraina avfyrat två robotar mot den ryska frontlinjen bara minuter innan marknadsplatsen träffades.

En talesperson för Ukrainas väpnade styrkor uppger att man undersöker händelsen och inte kommer att kommentera ärendet ytterligare.

Experter uppger att robotar kan hamna ur kurs av olika anledningar, bland annat elektroniska fel eller skadad utrustning.

”Grova misstag sker i den här typen av storskaliga konflikter”

TV4 Nyheternas utrikesreporter Johan Fredriksson, som är på plats i Ukraina, menar att nyheten kommer vid värsta lägliga tidpunkt för Ukraina.

– Zelenskyj ska möta världsledare i FN, välkomnas i Vita huset och måste svara på frågor om incidenten i Kostiantynivka istället för att mana till mer stöd. Många här i Ukraina frågar sig också hur det kommer sig att nyheten publiceras just i dag när Zelenskyj har sina viktigaste möten på många månader, säger han.

Samtidigt säger Johan Fredriksson att attacken i sig inte är unik.

– Grova misstag sker i den här typen av storskaliga konflikter, säger han.

Utrikesreportern tror att den ukrainska regeringen ångrar att man själva inte gick ut och berättade om den dödliga explosionen, om New York Times-uppgifterna stämmer.

– Nu hamnar Zelenskyj på defensiven och tvingas hantera en svår debatt om Ukrainas ansvar. Han hade istället behövt all kraft för att argumentera om starkare support till Kiev i en tid när delar av det amerikanska politikeretablisemanget tvekar om Ukrainastödet.

Relaterat
President Zelenskyj: Ryssland har skapat en ny Hitler

President Zelenskyj: Ryssland har skapat en ny Hitler

Så arbetar Ukrainas specialförband: Ryssland kan aldrig vara helt säkra

Så arbetar Ukrainas specialförband: Ryssland kan aldrig vara helt säkra