Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Hundratals barn i kö för Bup-hjälp – men läkarna tar knappt emot besök

Här är regionen som är sämst på att uppfylla vårdgarantin

Uppdaterad: Publicerad:

Köerna till Bup fortsätter växa.

TV4 Nyheternas granskning visar att flera av läkarna vid Barn- och ungdomspsykiatrin (Bup) i region Södermanland – som är den region som är sämst på att uppfylla vårdgarantin – bara träffar i snitt ett barn om dagen i perioder.

Nu kommer skarp kritik mot att läkarna träffar så få barn som är i akut behov av hjälp.

– De siffror du visar mig är närmast chockerande. Det här måste åtgärdas, säger Anki Sandberg, ordförarande för föreningen Attention.

TV4 Nyheternas granskning av Bup-köerna i landet visar att många regioner inte uppfyller kravet om ett första besök inom 30 dagar för barn som söker hjälp. Södermanland är den region i landet som i januari var sämst på att uppfylla vårdgarantin om besök inom 30 dagar. Där fick inte ens vart tionde barn hjälp i rätt tid.

TV4 Nyheterna har fått tillgång till läkarnas scheman vid Bup vid en av mottagningarna i Södermanland. Under en vecka nu i mars har en av läkarna endast sju möten med patienter. Och de andra läkarna har lika få eller ännu färre besök under samma vecka. Däremot har den hyrläkare som regionen anlitar hela 20 besök under samma vecka.

18 i snitt

När man tittar på schemaläggningen över en fyraveckorsperiod nu i mars så har läkarna vid Bup-mottagningen i snitt 18 besök under de veckorna medan hyrläkaren har 66 inbokade patienter.

Vi skulle önska att läkarnas tid kunde användas mer till möten med patienter. Vi jobbar på den här frågan, det kan jag försäkra dig. Vi tittar just nu över läkarnas scheman och undersöker om vi kan minska deras administration, säger verksamhetschefen vid Bup i Södermanland, Sofia Mossfeldt, till TV4 Nyheterna.

Flera av TV4 Nyheternas källor inifrån region Södermanland uppger att det sett ut så här under lång tid och att det är en av förklaringarna till att så få barn får hjälp i tid. Hundratals barn står i dag i kö i region Södermanland för att få hjälp, enligt regionens egna siffror.

En evighet för barnet

Föreningen Attention reagerar kraftigt på uppgifterna om att läkarna vid Bup träffar så få patienter.

Varje vecka eller månad som ett barn som lider av psykisk ohälsa får vänta är en evighet för det barnet. Här finns det personal, det vill säga läkare, men dom träffar väldigt få patienter. Det är både allvarligt och anmärkningsvärt. Jag hoppas verkligen att den här granskningen leder till en förändring, säger Anki Sandberg, ordförande för föreningen Attention.

I spelaren ovan: Föreningen Attention utvecklar kritiken.