Sveriges tydliga ställningstagande i OS

Sverige bryter lång tradition • ”Steg i rätt riktning”

OS smygstartar i dag när svenska fotbollslandslaget möter regerande mästarna USA. Invigningen av de olympiska spelen börjar på fredag.

År 1900 var året då kvinnor var tillåtna att tävla i de olympiska spelen. Och i år är vi uppe i 48 procent kvinnligt deltagande.

Sverige bidrar till synen på jämställdhet och kommer på fredag för första gången ha en kvinnlig och en manlig fanbärare när de svenska trupperna tågar in.

Dessa är Max Salminen, olympisk mästare i starbåt från London 2012 och Sara Algotsson Ostholt, OS-silvermedaljör i fälttävlan också från London 2012.

– Vi tar steg i rätt riktning, säger Ida Björnstad, sportjournalist.

Se snackisen från OS i klippet ovan.

Tipsen för en lyckad vandringstur – allt du behöver i naturen

Intresset för vandring och friluftsliv har fått sig en rejäl uppsving under senaste året. Nyhetsmorgons reporter Carolin Björnerhag följer med vandringsexperten Lina Åkerberg ut i naturen för en genomgång över sakerna du behöver ha för en lyckad tur i naturen.

Senaste OS-snackisarna med Ida Björnstad

Os-debutanten Oskar Rozenberg, silverdagen i Tokyo, Peders fortsatta guldsträvan, Karlströms knep mot hettan och inte minst fotbollsfinalen mot Kanada. Det är några av snackisarna vi får höra mer om när Ida Björnstad går igenom det senaste från OS i Tokyo.

Regn på ingång – meteorologen om helgens väderprognos

Även om vårt land på vissa håll har drabbats av skyfall och massiva mängder regn går det ändå att konstatera att det varit en torr sommar hittills. Men sommaren är ännu inte över, och nu kommer regnet som på vissa ovanligt torra platser i Sverige verkligen behövs. Meteorologen Ulrika Elvgren ger oss helgens väderprognos.

Professorn om covidhundar – så kan de hjälpa vid en fjärde våg

Tidigt under 2020 kom rekommendationen, till vissas förtret, att 70-plussare skulle socialt distansera, vilket i många fall handlade om att helt enkelt isolera sig hemma. Nu visar det sig att de rekommendationerna, även om de var jobbiga, verkar ha gett resultat, och att det i förlängningen kan ha räddat tusentals från svår sjukdom. En av forskarna bakom den här studien är Tove Fall från Uppsala universitet som samtidigt även studerar hur covidhundar kan hjälpa människor vid en fjärde pandemivåg.

14-årige Vilgot och Joe Labero i ny magisk Bond-show

Dagens sommargäster är inget annat än en magisk duo bestående av Joe Labero och 14-årige Vilgot Michelin. Tillsammans är de nu aktuella med en show som inspirerats av James Bond-filmen Goldfinger och vi får en försmak på trolleriet genom några spännande tricks i studion.

Retorikexperten: Så räddar du dålig stämning på kräftskivan

Nu stundar kräftskivor och annat roligt som innebär umgänge med släkt och vänner. Och det är ju uppfriskande när vi tycker olika och får vardagsdebattera lite, men vad ska vi tänka på för att hålla diskussionen civiliserad? Elaine Eksvärd kommer till undsättning och ger oss sina retoriska konversationsknep.

Efter guldet: Därför tävlar Duplantis för Sverige och inte USA

Efter något som går att beskriva som en utomordentlig uppsväng från Armand Duplantis blev det ännu ett OS-guld för Sveriges del. Duplantis tog sig enkelt över ribban när den stod på 6,02 meter, vilket var tillräckligt för att slå ut amerikanen Chris Nilsen för OS-guldet. Därefter var han nära att slå sitt egna världsrekord på 6,18 meter, men rev i ribban i alla tre försöken. Nu, efter guldet och även tidigare är det många som frågar sig varför Duplantis tävlar för Sverige och inte USA. Sportjournalisten Ida Björnstad reder ut.

Beirut ett år efter explosionen: ”Värre än någonsin”

Idag har det gått ett år sedan en explosion i hamnen i Beirut ödelade delar av den Libanesiska huvustaden. Landet var redan plågat av en ekonomisk kris, och idag är läger minst sagt fortsatt allvarligt, menar flera hjälporganisationer. Carina Andersson, Regionchef för Svenska Röda korset i Libanon, ger oss en bild över hur landet har försökt återhämtat sig senaste året.

Professorn om höstens covid: Så länge kan vi leva med viruset

Smittotalen i Sverige visar just nu en ökning samtidigt som allt fler i Sverige vaccineras. I vårt land, och liksom på de flesta andra håll i världen, är det deltavarianten som står för ökningen av nya fall. Ali Mirazimi, virusforskare och professor Karolinska institutet förklarar hur länge vi kan vänta oss att leva med covid och hur mycket mer smittsam den nya mutationen är.

Traditionsenligt kräftfirande med goda tillbehör

Till helgen är det traditionsenlig kräftpremiär, och även om förbudet är borttaget så väljer många ändå att inleda kräftätandet nu. Detta har förstås morgonen kock Fredrik Eriksson tagit fasta på och det bjuds även på kantareller och cheddarosttarte.