Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Helikoptrar vattenbombade brand i hygge

Misslyckat kemiförsök i Lund – en till sjukhus

Över 1 500 klimataktivister gripna i Nederländerna

Senaste dygnet

Postnord backar – men krävde att visselblåsaren slutar: ”Jävligt”

Emilia larmade om missförhållanden • ”Uppmanad att säga upp mig”

Uppdaterad:Publicerad:

Efter att brevbäraren Emilia Leijon Amrén larmade om missförhållanden på Postnord fick hon en erinran med hot om uppsägning. Nu har hon gått med på en förlikning: Postnord drar tillbaka erinran – mot att hon avslutar sin anställning.
– Det kändes som att jag mer eller mindre blev uppmanad till att säga upp mig, att jag inte hade något val, säger Emilia.

Brevbäraren Emilia Leijon Amrén fick i höstas en erinran med hot om uppsägning från sin arbetsgivare Postnord, för att ha larmat om brevbärarnas stressiga arbetsmiljö i lokaltidningen och på sociala medier.

I erinran stod det bland annat att hon brutit mot företagets "Code of conduct" och lojalitetsplikten.

Med hjälp av fackförbundet Seko har Emilia drivit en process för att få Postnord att dra tillbaka erinran. Emilia hade larmat både internt och till Post-och telestyrelsen innan hon pratade med media, därför ansåg hon sig ha gjort alla steg som krävs för att hävda skydd av den nya visselblåsarlagen, som innebär ett repressalieförbud även mot privatanställda.

Orkade inte driva processen vidare

Emilia har tidigare velat ta sitt ärende till arbetsdomstolen men under förra veckan nåddes en överenskommelse mellan Postnord och fackförbundet Seko, som företrädde Emilia.

Postnord drar tillbaka sin erinran och samtidigt upphör Emilias anställning.

– Jag kände väl att det är alldeles för stor och tung motståndare, och jag kommer aldrig klara av att vinna den här kampen. Sen tog det alldeles för mycket på min psykiska hälsa, jag gick in i väggen på grund av det här och det var nog därför jag gick med på den här överenskommelsen, säger Emilia Leijon Amrén.

Att Emilias anställning skulle avslutas var en del av uppgörelsen för att Postnord skulle riva upp erinran, bekräftar Seko:s förhandlare Sune Blomkvist.

– Det var en del av överenskommelsen, där Emilia också fick en ekonomisk uppgörelse. Vi hittade en lösning som både Emilia och Postnord kunde acceptera, säger Sune Blomkvist.

Klarar inte sitt samhällsuppdrag

Postnord har under det senaste året haft stora utmaningar i att nå upp till leveranskraven – att minst 95 procent av alla brev ska komma fram inom två dagar. Kalla Fakta har kunnat visa att under ett halvårs tid blev 28 miljoner brev försenade, och högar med post som brevbärarna inte hunnit med blev liggande på postterminalerna. Postnord fick senast i mars sitt andra föreläggande av Post- och telestyrelsen, som då underkände bolagets riskanalys.

För Kalla fakta bekräftar Postnord utfallet av förhandlingarna med Emilia men presschefen vill inte svara på frågan hur anställda som larmar om missförhållanden hanteras.

Relaterat
Visselblåsande brevbärare polisanmäler Postnord

Visselblåsande brevbärare polisanmäler Postnord

Emilia larmade om kaos på Postnord – hotas med avsked

Emilia larmade om kaos på Postnord – hotas med avsked