Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Chefen för Skogsstyrelsen har köpt skog – för tiotals miljoner

Experter: ”Omfattande jäv” • Kalla fakta granskar generaldirektörens skogsaffärer

Uppdaterad: Publicerad:

Kalla Fakta kan i kväll berätta att generaldirektören för Skogsstyrelsen gjort omfattande skogsaffärer i tiomiljonsklassen under sin tid på myndigheten. Nu ifrågasätts hans oberoende och experter menar att han kan vara jävig.

Herman Sundqvist tillträdde 2016 som Generaldirektör och kom direkt från en av Sveriges största skogsägare Sveaskog, där han var skogschef.

Redan då var han kontroversiell, då han drivit rättsprocesser mot Skogsstyrelsen och hade en blogg som uppfattades som naturvårdsfientlig.

Stort inflytande över skogsbruket

Nu visar Kalla faktas granskning att han och hans fru köpt stora skogsområden – för över tio miljoner kronor – under tiden som generaldirektör, samtidigt som han har haft stort inflytande över det svenska skogsbruket.

Herman Sundqvist har varken informerat styrelsen eller regeringen om sina omfattande affärer. Själv säger han att detta beror på Corona.

– Inte alla, på grund av den här pandemin, när vi inte har haft live-möten. Jag har helt enkelt lämnat över en bunt papper som har visat vad det har varit för någonting, för att de ska kunna se det, säger Herman Sundqvist.

Se Kalla faktas granskning – experternas kritik och Sundqvists svar – i spelaren ovan.

Relaterat
Reportern om Skogsstyrelsechefen: ”Sitter på dubbla stolar”

Reportern om Skogsstyrelsechefen: ”Sitter på dubbla stolar”