Hammarby vann stökigt derby – klara för kvartsfinal

Säsongens första Stockholmsderby var rejält svängigt och irriterat. Hammarby kunde till sist vinna och ta sig vidare till kvartsfinal i svenska cupen.

Hammarby startade bäst och tog också rättvist ledningen med 1-0, vackert avslut från 19-årige Akinkunmi Amoo. En situation där AIK-spelarna ropade på frispark efter att Eric Kahl gått i backen precis innan.

– Jag fattar inte varför jag inte får frispark när jag får en armbåge i ansiktet, säger en irriterad Kahl.

Det var en rättvis hemmaledning i paus där Hammarby var spelförande och AIK hade svårt att skapa målchanser. Gästerna höjde sig till den andra halvleken och kvitterade tidigt genom Saku Ylätupa.

Hammarby bytte in Vladimir Rodic som tackade för förtroendet och gjorde 2-1 direkt, med en välplacerad yttersida.

AIK behövde en seger för att ta sig vidare från gruppen, och när Richard Magyar i hemmalaget fick rött kort efter en ful satsning fick gästerna ny energi.

Knappt tio minuter efter det röda kortet blåste huvuddomaren Mohamed Al-Hakim straff, efter att Henok Goitom gått omkull. Sebastian Larsson förvaltade straffen fram till 2-2 och AIK pressade på för ett ledningsmål.

Men istället kom en spelvändning för Hammarby, och Budomir Janosevic hamnade fel i en utrusning. Gustav Ludwigson punkterade matchen och sköt Hammarby vidare till kvartsfinal.

– Det är kul att det kan bli såna matcher i cupen och på försäsongen. Trots att det inte är publik så visar alla hur mycket det här betyder för oss, säger segerskytten Ludwigson.


Milan föll utan Zlatan

En skadad Zlatan Ibrahimovic fick se sitt Milan tappa ledningen hemma mot Sassuolo. Gästerna vann till slut med 2-1 och Milans titelchanser ser allt mer avlägsna ut.

Nytt VM-guld till lag Edin

Sverige med lag Niklas Edin har bärgat sitt sitt tredje raka VM-guld. I finalen i Kanada besegrade lag Edin Skottland med 10-5 i Kanada.

Blackstenius sköt Häcken till cupfinal

Stina Blackstenius blev stor matchhjälte när hon gjorde matchens enda mål i semifinalen mot Rosengård. Nu väntar Eskilstuna i finalen för göteborgarna som kan försvara cuptiteln från 2019.

Villa Lidköping svensk mästare

I en högdramatisk final i Uppsala blev Villa-Lidköping svensk mästare för andra gången, efter en förlängnings-rysare mot AIK.

Mammor i Skara stöttar Olsson

För två veckor sen valde Skurus poängdrottning Ulrika Olsson att bryta med sin klubb - mitt under slut-spelet. Och det efter att hon känt sig åldersdiskriminerad i en kontraktsförhandling med Skuru. Och nu får hon stöd från rivalen.

Sportåret 2020

2020 var ett märkligt år. Inte minst för idrotten. Vi har låtit våra profiler minnas tillbaka. Vad minns man från idrottsåret.