Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

15-åring ihjälskjuten i Skogås – föräldrar till ungdomar desperata

Finns en romantiserad bild av att man får ett jobb • Skickar barnen till släktingar utomlands

Den senaste tidens våldsvåg fortsätter och i helgen blev en 15-årig pojke ihjälskjuten vid en restaurang i Stockholmsförorten Skogås. En pojke under 18 år är anhållen på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord. Camila Salazar Atías, kunskapsområdeschef på Fryshuset, menar att man borde prata om grooming istället för nyrekrytering inom gängen:
– Det finns en romantiserad bild av att man får ett jobb, blir viktig, och blir en spelare andra kan lita på. Men, unga har inte en färdigutvecklad hjärna och man förstår inte konsekvenstänk och därför blir dom lätta spelpjäser för gängen, säger hon i Nyhetsmorgon.

Föräldrar till ungdomar desperata
Enligt Camila Salazar Atías säger många unga att vuxna lyssnar men agerar inte. Många föräldrar hör av sig till Fryshuset och är oroliga för sina barn som umgås i fel kretsar men vet inte vad man ska göra. Många vidtar desperata åtgärder för att barnen inte ska hamna snett och vissa skickar till och med sina barn till släktingar i utlandet.

Efterfrågar stödlinje till vuxna
Föräldrarna vet inte vart de ska vända sig med frågor om deras barn. Camila Salazar Atías och Fryshuset efterfrågar en telefonlinje dit oroliga föräldrar kan ringa och få stöd oavsett vart i landet man bor:
– Det är alldeles för svårnavigerat och komplext för föräldrar, säger hon.

Våldsvågen fortsätter: ”Unga går direkt från konflikt till skjutning”

Våldsvågen fortsätter: ”Unga går direkt från konflikt till skjutning”

Tonårspappans oro för sonen efter mordet i Skogås: ”Han får inte gå ut”

Tonårspappans oro för sonen efter mordet i Skogås: ”Han får inte gå ut”