Extern länk
Början på sidans innehåll

Nato

Här samlar vi all rapportering om Natodebatten.Här samlar vi all rapportering om Natodebatten.

Analysen visar: Sveriges säkerhet ökar med ett Natomedlemskap

Ann Linde: "Rysslandskrisen är strukturell, systematisk och långvarig"

Uppdaterad: Publicerad:

Regeringens och riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys bedömer att Natomedlemskap ökar säkerheten för Sverige. Den blir ett viktigt underlag för Sveriges Natobeslut.

– Alliansfriheten har tjänat Sverige väl. Men vi måste förhålla oss till att vi har ett nytt läge efter den 24 februari, säger utrikesminister Ann Linde.

Den nya säkerhetsanalysen har tagits fram tillsammans med riksdagspartierna och presenterades vid en gemensam pressträff. Samtliga riksdagspartier är helt eniga i synen på Ryssland.

– Vi är överens om att Rysslands invasion av Ukraina utgör ett flagrant brott mot folkrätten och den europeiska säkerhetsordningen, säger Ann Linde.

Enligt Linde bedöms Sverige inte utsättas för ett konventionellt militärt angrepp vid en Natoansökan. Däremot kan ett sådant angrepp inte uteslutas, vilket tidigare slagits fast i totalförsvarspropositionen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) framhåller att säkerhetsläget i Europa förändrats i grunden.

– Läget är allvarligt, läget är komplext. Vi måste vara beredda på att denna situation kan att pågå under lång tid. Vi måste även vara beredda på att den kan förvärras, säger han.

Analysen pekar på en rad fördelar med Natomedlemskap. Den blir ett viktigt underlag för Socialdemokraternas och regeringens beslut i frågan, som väntas på söndag respektive måndag.

Analysen innehåller dock inga rekommendationer om Sverige ska gå med i Nato eller inte.

Vid presentationen deltog utrikesminister Ann Linde, försvarsminister Peter Hultqvist, Kenneth G Forslund (S), Hans Wallmark (M), Pål Jonsson (M), Aron Emilsson (SD), Kerstin Lundgren (C), Håkan Svenneling (V), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), och Maria Ferm (MP).

I spelaren: Utrikesminister Ann Linde berättar om den säkerhetspolitiska analysen

Relaterat