Operation irakisk frihet skulle leda till demokrati och befrielse.
Det blev terrorism, korruption och proxykrig.
Vad gick fel?
Invasionen av Irak inleddes bara två år efter terrordåden i USA den 11 september. Kriget mot terrorismen hade inletts i Afghanistan, Irak stod på tur och allt fler länder skulle dras in kommande år. Världen var fortfarande svart och vit. Det var vi och dom. Mot eller för. Sade USA att det fanns massförstörelsevapen i Irak, trodde många på det. De var världspolisen och styrde i mångt och mycket världsordningen. Så även om FN inte stödde invasionen av Irak och det fanns djup kritik, tog det lång tid för omvärlden att förstå att Saddam Hussein må ha varit en brutal tyrann men att han inte hade massförstörelsevapen vid sin hand.
Blodigt sekteristiskt våld
Under den tiden begicks många misstag. Hanteringen av oljan och ekonomin som fick korruptionen att flöda förstås, men det mest avgörande var hur USA med koalitionen behandlade sunnimuslimerna. Saddam Husseins gamla anhängare – den sunnimuslimska eliten – frystes ut från maktens korridorer och shiamuslimska ledare fick efter många års diskriminering ta del av makten. När de sunnimuslimska ledarna hade slickat sina sår samlade de sig runt om i Irak. Det ledde till ett blodigt sekteristiskt våld mellan shia och sunnimuslimer. Gatorna färgades röda, terrordåden avlöste varandra och i floden Tigris dumpades mördade personer.
Ur frustrationen och hatet började såväl al-Qaida och senare islamiska staten, IS, växa. När IS tog kontrollen över Mosul 2014 – starten på deras kalifat som de behöll till 2019 – hade de stor hjälp av före detta Saddamanhängare som senare – i flera fall – ångrade sig efter att ha sett IS brutalitet.
Situationen i Irak är fortfarande kaotisk
Idag är situationen i Irak mindre blodig men fortfarande kaotisk, mycket på grund av avgrunden mellan sunni och shia-muslimer och olika klaner. Men vid frågan hur USA:s invasion av Irak främst påverkar Mellanöstern idag svarar de flesta: Irans maktposition. Utfrysningen av sunnimuslimerna ledde till att Iran via de Iranstödda shiamiliserna fick allt större makt, paradoxalt nog eftersom Iran sedan decennier är USA:s ärkefiende.
Idag har Iran tentakler i bland annat Irak, Syrien och Jemen – alla länder med blodiga inbördeskrig. De har till och med i dagarna återupptagit samtal med Saudiarabien som i många år varit USA:s vän i regionen.
Invasionen av Irak har format de senaste 20 åren och fortsätter forma framtiden – men inte på det sätt som USA trodde 2003.
I spelaren ovan: Se händelserna som format Irak