Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Hans pappa avslöjade spelskandal – fick leva med livvaktsskydd

”Äreräddning” • Tom Malmquist aktuell med bok om spelskandalen

Uppdaterad: Publicerad:

Hans pappa avslöjade den stora spelskandalen – vilket ledde till att hela familjen fick leva under dödshot och familjen slets isär. Nu har Tom Malmquist skrivit en bok om skandalen:
– Jag ville ge honom en äreräddning. Jag ville ge honom en stor kram – för jag förstår nu hur tufft han hade.

Författaren Tom Malmquist har skrivit en självbiografisk roman om hur hans pappas granskning av en stor spelskandal på 90-talet förändrade familjens liv över en natt.

”Vågade inte sova själv”

1990 inledde Thomas Malmquist, som då var sportchef på Expressen, en av sina artiklar med:
"Det jag nu kommer att skriva handlar om svensk idrotts största skandal någonsin."

Han beskriver hur svenska bandy- och hockeyspelare på högsta nivå tagit emot mutor och att kriminella därigenom kunnat plocka ut miljonbelopp på uppgjorda matcher.

Granskningen slog ned som en bomb. Men Thomas Malmquist blev själv ifrågasatt, misskrediterad och hotad och hans familj tvingades leva med livvaktsskydd.

– Jag vågade inte sova själv när jag var elva år och jag var rädd för bilar som kom på uppfarten. Men mitt starkaste minne är att jag tyckte det var coolt med vältränade livvakter med pistol, men det var först när livvakterna lämnade vårt hus som jag blev rädd på riktigt, säger Tom Malmquist i Nyhetsmorgon.

Ber sonen skriva på sin dödsbädd

Han menar att pappan blev avsatt som sportchef på Expressen.

– Det var ju så förnedrande – från att vara den stora journalisten till att jaga bortsprungna katter i Flen som Sverigereporter på Expressen. Han började dricka jättemycket under den här tiden, det var inte lätt för honom, säger Tom Malmquist.

På sin dödsbädd ber Thomas Malmquist sonen att skriva om Spelskandalen, men det dröjer tio år innan Tom orkar åta sig uppdraget.

– Jag hade förlorat min livskamrat bara någon månad innan pappa dog och jag hade precis blivit pappa. Jag hade ett spädbarn på axeln när pappa dog, jag orkade inte med hans scoop. Det är först nu, tio år senare, som jag kunde möta pappa.

Hans pappa avslöjade sportskandalen – se hela intervjun här19 september, 2023
Hans pappa avslöjade sportskandalen – se hela intervjun här
Jenny & Steffo

Streama Nyhetsmorgon på TV4 Play

Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.