Extern länk
Början på sidans innehåll

Falska betyg

Falska betyg

Kalla Fakta granskar ett väletablerat utbildningsföretag med goda ekonomiska anledningar att ge godkända betyg även till elever som inte deltagit i kurserna. Här kan du se alla reaktioner, kommentarer och uppföljningar efter avslöjandet. Här kan du läsa allt om Kalla Faktas program Falska betyg.

Straffrättsexperten: Kan vara ett bedrägeri

Juristen reagerar på Kalla Faktas avslöjande om falska betyg

Uppdaterad: Publicerad:

De falska betygen och skattemiljonerna som har betalats ut till Bergstrands vuxenutbildningar kan vara en del av ett bedrägeri. Det slår flera juridiska experter fast efter Kalla Faktas avslöjande i kväll.

– Om en åklagare ser ert reportage så borde nog denna åklagare fundera på om man inte ska starta en förundersökning om just bedrägeri faktiskt, säger Sverker Jönsson, som undervisar i straffrättsjuridik på Lunds universitet.

Sverker Jönsson ser tecken på att utbildningsgivaren kan ha lämnat falska uppgifter för att få mer skattepengar från kommunen. Han menar att det skulle kunna vara ett bedrägeri, men att det behöver utredas vad som är falskt, och vad som är en kvalitetsfråga.

– Det finns anledning från Stockholms stad att göra en polisanmälan. Med det menar jag att man kan utifrån kommunens synvinkel lämna till Polisen att ta reda på om det finns anledning att utreda det helt enkelt.

Se hela intervjun med straffrättsexperten, i spelaren ovan.

Du kan se hela programmet Falska betyg på TV4 Play och på TV4 den 31 januari kl. 21.00