Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Här är bilbarnstolarna du ska undvika

Råd & Röns stora bilbarnstolstest • ”Säkrare än så här kan man inte åka”

Uppdaterad: Publicerad:

Att välja bilbarnstol kan vara en djungel – och alla stolar är långt ifrån lika säkra.
Råd & Rön har gjort ett omfattande test och utsett de bästa och sämsta stolarna.
– Om man gör fel tappar man funktionen på stolen, säger Ronny Karlsson.

Trots att alla bilbarnstolar, babyskydd och bältesstolar som säljs ska testas innan de godkänns för försäljning, så är alla långt i från lika säkra. Även godkända stolar kan ha dåligt krockskydd eller innehålla giftiga kemikalier – saker som är bra att ha koll på när man ska köpa sin stol. Råd och Rön har testat närmare 170 bilbarnstolar och kommit fram till vilka som är bäst – och vilka som är rent av farliga.

– Det är ett väldigt omfattande test, långt över standarden, förklarar Ronny Karlsson, testchef, Råd & Rön.

Testas i fyra kategorier

Bilbarnstolarna har testats i fyra kategorier där den första är krocksäkerhet. Då testas stolarna i en extremt kontrollerad miljö, både frontalkrock och i sidokrock, och med hjälp av dockor ser man hur stor inverkan en krock har på barnet i stolen.

Den andra kategorin som testas är hanterbarhet – en av de viktigaste kategorierna, enligt Ronny Karlsson.

– De är oerhört viktigt att de är lätta att installera, om man gör fel har man tappat funktionen på stolen, säger han.

I testerna har man även tittat på hur barnets ergonomi är i stolen. En mindre viktig testkategori, då den inte direkt påverkar barnets säkerhet.

Den sista kategorin stolarna testats i är huruvida det finns oönskade kemikalier i stolarna som kan ta sig in huden om barnet till exempel sitter med lite kläder på sig på sommaren. Detta är ingen omedelbar risk på samma sätt som krocksäkerhet men kemikalier kan innebära en långsam risk över tid.

– Vi hittar stolar som är knökfulla med oönskade kemikalier, säger Ronny Karlsson.

Behöver klara alla momenten

För att hamna som vinnare i testet krävs att man klarar alla momenten riktigt bra och vinnaren i kategorin bältesstol är Cybex Solution G I-fix.

– Säkrare än så här kan man inte åka, säger Ronny Karlsson.

Bältesstolen, som fått hela 81 poäng i Råd & Röns test, går att köpa för under 2000 kronor så bäst behöver inte betyda dyrast. Något Ronny Karlsson tycker är oerhört förvånande.

– Det finns dyra stolar som fallerat helt och billiga stolar som klarat sig bra. Så priset räcker inte som faktor, säger han.

Bilbarnstolen och babyskyddet som går vinnande ur testet är: BeSafe iZi Modular RF X1 + bas och Silver Cross Dream + base.

Nu för tiden mäter man bilbarnstolar efter hur långa barnen är, förklarar Ronny Karlsson, och att sitta bakåtvänt i en bilbarnstol är otroligt mycket säkrare. En tumregel är att byta till bältesstol först när man ser att barnet sitter obekvämt och det inte går längre – ofta upp till fyra eller fem års ålder.

Stolarna du bör undvika

De stolar som fått sämst i test är Babyskydd: Chicco - Kiros i-Size + bas, bilbarnstol: Walser – Noemi och Bilbarnstol/babyskydd: Besafe - iZi Go Modular X1 i-Size. Dessa stolar har bara plockat ett enda poäng var. Ronny Karlsson förklarar att det ofta är billiga stolar som köps online som är väldigt dåliga.

– Produkter som tillverkarna glädjande nog ofta tagit bort från marknaden, säger Ronny Karlsson.

Råd & Röns vinnare: ”Bästa bältesstolen vi testat”
Råd & Röns vinnare: ”Bästa bältesstolen vi testat”