Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Förlamade Nina rasar mot låga assistansarvode: ”Har varit tufft”

Kan inte längre jobba • Lämnat över namninsamling till socialtjänstministern

Uppdaterad: Publicerad:

Nina Muhonen är i behov av assistans efter att hon bröt nacken i en dykolycka för 26 år sedan.
Hon säger att ersättningsnivån för assistans är så låg att hon har svårt att få tag i assistenter – och därför kan hon inte arbeta längre.
– Ibland undrar jag om jag ska orka nästa dag. Det senaste halvåret har varit tufft, säger Nina Muhonen till TV4 Nyheterna.

På måndagen reste Nina Muhonen från Västerås till Stockholm för att lämna över namninsamlingen ”Assistansupproret” till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).

Över 900 personer har skrivit under på bara ett par veckor.

Det Nina Muhonen kritiserar är att ersättningsnivåerna är för låga och assistansbolag kan ”säga upp” assistans till personer med stora behov. Hon vill att ersättningen ska höjas med minst 40 kronor per timme.

– Man har fått sluta utbilda personal, dra in på saker. Till slut har man inget att dra in på längre. Det är då vi med de största behoven inte längre får vara kvar i bolagen, för vi går på minus.

Kan inte längre arbeta

Själv har hon trots förlamningen efter olyckan kunnat arbeta, utbilda sig och leva ett fullgott liv, säger hon inför överlämningen av namninsamlingen. Så är inte längre fallet.

– Jag vill kunna jobba, jag vill kunna göra skillnad men jag orkar inte, för just nu slåss jag för att min assistans ska fungera, säger Nina Muhonen.

Hon tycker att man ska se helhetsperspektivet med assistansen.

– Man måste komma ihåg att alla kostnader i samhället stiger. Och man borde också tänka på vad assistansersättningen ger. Det är många som aldrig haft ett arbete som kommer in på arbetsmarknaden, jag kommer kunna arbeta och min familj skulle må bättre.

Waltersson Grönvall: ”Stor oro”

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall tog emot namninsamlingen på måndagen.

– Det är tydligt att det funnits en väldigt stor oro i den här gruppen och jag kan bara beklaga att framför allt de senaste två mandatperioderna varit fyllda av oro för den här gruppen. Jag ser det som viktigt att värna den reform som LSS och assistansen faktiskt är, säger Waltersson Grönvall.

Hon pekar på att man just nu bereder ett förslag om att staten ska få ensamt huvudmannaskap för assistansen, i stället för att ha det uppdelat mellan kommun och stat.

Men höjd ersättning kan hon inte svara på.

– Budgeten kan jag inte föregå, för den presenteras först om ett par dagar.

Höstbudgeten presenteras onsdag den 20 september.

Nina Muhonens krav för assistansen

  • Höjning av assistansersättning till 365 kr/timme och koppling till löneindex.

  • En oberoende granskning av Försäkringskassans agerande.

  • Förbud mot assistansbolag att börsnotera sig.

  • När assistansbolag säger upp kunder ska det registreras hos Ivo.