Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

Bil körde in i räcke och voltade

Man knivskuren i lägenhetsbråk

Spenat återkallas – kan innehålla metall

Senaste dygnet

Svenska Tiktok-stjärnan döms – smugglade hundvalpar i jackan

”Räddade” gatuhundar inför 50 000 följare på Tiktok • Fem hundvalpar avlivades

Uppdaterad: Publicerad:

Tiktok-stjärnan delade i sociala medier med sig av hur hon räddade och tog hand om gatuhundar. Och hundsugna svenskar uppmanades att adoptera valpar.

Nu döms kvinnan och hennes pojkvän till fängelse för grov smuggling.

Kvinnan som är i 20-årsåldern har över 50 000 följare på Tiktok. Där delar hon med sig av sin vardag, som till stor del går ut på att rädda och ta hand om gatuhundar från Grekland.

Hon är även kopplad till ett konto som beskrivs som en grekisk hjälporganisation där flera hundar ligger ute för adoption.

I vissa inlägg uppmanas även följare att swisha för att stötta arbetet med gatuhundar. På Instagram hade organisationen vid tid för domen över 16 000 följare.

Men det skulle visa sig att adoptionsverksamheten inte gick helt rätt till.

Saknade rätt dokument

Det var förra vintern som polisen stoppade en bil i Malmö, där kvinnan och hennes pojkvän befann sig tillsammans med tre hundvalpar. Men vid närmare kontroll hittades ytterligare två hundvalpar gömda under en jacka. Samtliga hundar saknade rätt hälsointyg, tre av hundarna saknade dessutom pass och giltiga dokument för rabiesvaccin.

Kvinnan och hennes pojkvän hävdar själva att det var deras privata hundar, som följde med hem till Sverige för att fira jul.

Men i kvinnans mobiltelefon hittades en chatt där det enligt domen framgår att en köpare väntade på att få ta hem en av valparna. Från hjälporganisationens konto skrivs bland annat:

”Vi har fastnat i tullen, det finns ett fel i passet på en av valparna och allt är kaos”
"De gör värsta scenen”,

Hundvalparna avlivades

Samtliga hundvalpar avlivades efter beslut från Jordbruksverket, bland annat på grund av risken för att hundarna ansågs kunna sprida smittsamma sjukdomar.

I kommentarsfälten till kvinnans privata Tiktok-konto och för hjälporganisationens konton blandas hyllningar med uppmaningar om inte adoptera hundar. Hjälporganisationens senaste inlägg publicerades för tre månader sedan.

Malmö tingsrätt dömer kvinnan och hennes pojkvän till sex månaders fängelse för grov smuggling. Enligt tingsrätten anses brottet vara grovt bland annat för att det handlar om så många hundar.

Bedömningen är också att hundarna fördes till Sverige för att säljas vidare. Både kvinnan och mannen nekar till brott.

Relaterat
Rekordmånga smuggelhundar 2022: ”Ligger gömda i kattburar”

Rekordmånga smuggelhundar 2022: ”Ligger gömda i kattburar”

Enkelt att köpa smuggelhundar: ”Bara att gå ut på Blocket”

Enkelt att köpa smuggelhundar: ”Bara att gå ut på Blocket”