Den biologiska mångfalden minskar snabbare nu än någonsin tidigare under mänsklighetens historia. En av orsakerna är jordbruket som nu breder ut sig över en tredjedel av jordens markyta – något som märks även i Sverige då gamla betesmarker växer igen och därmed hotar många arter.
Men på Björnäs gård i Östhammar är man på gång att vända utvecklingen. På vintern står här kor och kalvar som vanligt i ladugården – men på sommaren får de agera naturvårdare när de betar i igenvuxna hagar vid Upplandskusten.
– De förhindrar att det blir för hög växtlighet och gör så att ljuset når ner. Det gör att blommor och andra arter gynnas, både växter och djurarter, säger lantbrukaren Emilia Westerlund.
”Ser ut som det gjorde för 100 år sedan”
På sommaren strövar över 200 kor och kalvar öppet i 14 hagar. En stiftelse betalar för betet och länsstyrelsen ger naturvårdsbidrag.
– De har betat nu i två säsonger och verkligen fått bort all sly och alla buskar som har kommit upp. Så nu är det fint igen och ser ut som det gjorde för 100 år sedan, säger Alexander Westerlund, som driver Björnäs gård tillsammans med Emilia.
De betade hagarna är ett bevis på att det är möjligt att få tillbaka arter som har försvunnit.
– Vi får fram insekter som är utrotade annars. Till exempel mnemosynefjärilen som lever på nunneört som kommer fram när vi betar. Så den finns på två ställen i Sverige, här och på Gotland, vilket känns jättekul, säger Alexander.