Extern länk
Början på sidans innehåll

Ansökningsprocessen

Ansökningsprocessen

Här samlar vi alla nyheter om Sveriges ansökningsprocess för ett Natomedlemskap.Här samlar vi alla nyheter om Sveriges ansökningsprocess för ett Na...

Sveriges tvärvändning – tar avstånd från YPG

Regeringens besked: ”Skadar vårt förhållande till Turkiet”

Med bara några dagar kvar innan Ulf Kristerssons möte med Turkiets president Erdogan väljer nu regeringen att tillmötesgå Turkiets krav och ta avstånd från den kurdiska milisen i Syrien, YPG, och deras politiska gren, partiet PYD, enligt uppgift till Sveriges Radio Ekot.
– Vi tycker att det finns en tvivelaktighet och problematik när det gäller dem som skadar vårt förhållande till Turkiet, säger Tobias Billström i Ekots lördagsintervju.

YPG har länge varit Natos och USA:s allierade i kampen mot IS i Syrien och har också tidigare stöttats av Sverige.

Nya regeringen har dock valt att gå närmare Turkiets linje som betraktar de båda kurdiska organisationerna som terrorister.

Se mer i spelaren ovan

PKK (Partiya Karkeren Kurdistan) grundades 1978 som ett revolutionärt kurdiskt vänsterparti, med målet att bilda en kommunistisk stat i de områden i Turkiet, Irak, Syrien och Iran som beboddes av kurder.

I Turkiet hade det under åren dessförinnan skett dubbla militärkupper och införts krigslagar. Den kurdiska minoriteten erkändes inte som en egen folkgrupp (de benämndes som ”bergsturkar” fram till 1990).

En av PKK:s grundare tillika ledare, Abdullah Öcalan, flydde från Turkiet till Syrien 1979 och styrde rörelsen därifrån.

Källa: NationalencyklopedinTurkiet: Inte sett tillräckligt från Sverige

Turkiet: Inte sett tillräckligt från Sverige

Stefan Borg: Därför möter Putin och Erdogan Irans president

Stefan Borg: Därför möter Putin och Erdogan Irans president