Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Sveriges nya minister för civilt försvar: ”Vi vet med säkerhet att nästa kris kommer”

Därför behövs den nya ministerposten • Om arbetet med civil beredskap

Uppdaterad: Publicerad:

Skulle det bli krig kan personer så unga som 16 år kallas in till totalförsvaret. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skickar nu ut över 120 000 brev till ungdomar som fyller 16 år i år med information om att de kan kallas in till totalförsvaret vid särskilda situationer.

–Den svenska försvarsviljan är generellt god, sen handlar det om att alla människor behöver ha en uppfattning om ”vad gör jag om krisen eller kriget kommer?” – och där har vi nog en bit kvar, säger Carl-Oskar Bohlin, Sveriges nya minister för civilt försvar (M).

Det innebär den nya ministerposten

Ministerposten är ny, en av den nya regeringen tillsatt tjänst med syfte att upprätta en civil försvarsberedskap som går i linje med en militär upprustning.

–Vi vet med säkerhet veta att nästa kris kommer, men vi vet inte hur långt borta den är och därför bör varje människa i Sverige se över sin egen situation. Men vi behöver också se till att myndigheter och samhällsfunktionärer har planer och hela tiden övar för såna här situationer, säger Bohlin.

Se hela klippet i spelaren ovan.

Relaterat
Tusentals 16-åringar kan kallas in i svenska försvaret – det händer i kristider

Tusentals 16-åringar kan kallas in i svenska försvaret – det händer i kristider