Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Ryssland förbereder ny storoffensiv i Ukraina

“En kamp mot klockan” • Då kan offensiven äga rum

Efter att ha tappat mark i Ukraina kommer nu rapporter om att Ryssland förbereder en ny offensiv i landet. Johan Huovinen, överstelöjtnant på Försvarshögskolan säger att det handlar om fallskärmsförband, marininfanteri och mobiliserade förband som legat i hårdträning sedan slutet på oktober. Dessa förband har haft tre månader på sig att förbereda en offensiv och har sedan tidigare ett till två års grundutbildning i bagaget. Men i Ryssland är det för tillfället stor brist på både artilleri och stridsfordon, säger Huovinen.

Då kan offensiven ske
Den 24 februari är det ett år sen kriget bröt ut och Ukraina har den senaste tiden blivit lovade ytterligare militärt stöd från flera EU-länder och USA. Enligt Huovinen vet Ryssland att om 3-6 månader så kommer de Ukrainska förbanden vara redo att hantera den nya utrustningen. Men för att Ryssland ska få övertaget vid en eventuellt ny offensiv krävs det att landet agerar innan dess:
– Offensiven skulle kunna ske i april-maj, då har även barheten i marken och stridsförhållandena blivit bättre, säger han i Nyhetsmorgon.

Det finns enligt Huovinen även en liten chans till att den ryska offensiven äger rum efter det att Ukraina fått sitt nya krigsmateriel, men då skulle det blir svårare för landet att vinna mark:
– Det är ett typ av race och en kamp mot klockan, säger han.

Kriget i Ukraina – ”Ingen sida har något momentum”

Kriget i Ukraina – ”Ingen sida har något momentum”

Human Rights Watch: Ukraina har använt olagliga minor

Human Rights Watch: Ukraina har använt olagliga minor