Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Tingsrätten: Ingripandet befogat

Ordningsvakt frias • Kroggästen: Jag svimmade av våldet • Se filmen

Uppdaterad: Publicerad:

Den ordningsvakt som åtalats för misshandel, efter misstankar om att han tryckt sitt knä mot en kroggästs hals i Östersund, frias av tingsrätten.

Kroggästen uppgav för TV4 Nyheterna i en intervju att han svimmade i samband med händelsen. Men enligt tingsrätten går det inte att styrka att det var på grund av ingripandet.

– Jag tycker inte att det var okej att de tog i så mycket. Vakterna är väldigt aggressiva, sade mannen till TV4 Nyheterna år 2020.

Tingsrätten slår fast att kroggästen varit kraftigt berusad och närmat sig ordningsvakten med höjd näve efter att han blivit avvisad från krogen. En entrévärd såg detta och brottade ner honom. Ordningsvakten ska därefter ha tagit över ingripandet.

Trots att gästen fått vissa skador av händelsen anser domstolen att ingripandet varit befogat.

Händelsen, som inträffade 2020, filmades och videon fick stor spridning.

I en skriftlig kommentar till TV4 Nyheterna säger åklagare Kajsa Starlander att hon har för avsikt att överklaga domen då hon dels anser det bevisat ordningsvakten tryckte sitt knä mot kroggästens hals och dels att tingsrätten ”kommit till en felaktig slutsats när de landat i att armgreppet varit motiverat”.

I spelaren ovan: Se inslaget och filmen från ingripandet.