Grammisgalan

Årets bästa musikprestationer firas med pompa och ståt i den svenska Grammisgalan. Det blir en stjärnsprakande afton fylld av exklusiva uppträdande och hemliga gäster samtidigt som de prestigefyllda grammisstatyetterna delas ut.

Årets bästa musikprestationer firas med pompa och ståt i den svenska Grammisgalan. Det blir en stjärnsprakande afton fylld av exklusiva uppträdande och hemliga gäster samtidigt som de prestigefyllda grammisstatyetterna delas ut.

Här är alla vinnarna från Grammisgalan 2021 på TV4 Play

Årets Grammisgala sändes live på TV4 Play där 2020 års mest uppmärksammade artister, musiker och kreatörer prisades i 23 kategorier. Kvällens stora vinnare blev Victor Leksell som totalt kammade hem vinsten i tre stora kategorier; Årets artist, Årets album och Årets låt. Ana Diaz belönades även med priser för Årets pop och Årets textförfattare, och Ane Brun stod som vinnare i Årets kompositör och Årets alternativa pop.

Upplev hela galan igen på TV4 Play

Lista: Här är alla vinnarna från Grammisgalan 2021

Årets album

Victor Leksell - Fånga mig när jag faller

Årets alternativa pop

Ane Brun - After The Great Storm

Årets artist

Victor Leksell

Årets dansband

Martinez - Bubbelgum

Årets elektro/dans

Off The Meds - Off The Meds

Årets folkmusik

Lena Jonsson Trio - Stories from the Outside

Årets hiphop

Yasin - 98.01.11 & More To Life

Årets hårdrock/metal

Dark Tranquillity - Moment

Årets jazz

Amanda Ginsburg - I det lilla händer det mesta

Årets klassiska

Jacob Kellerman & Christian Karlsen - Rodrigo, Coll & Harden: Guitar Works

Årets kompositör

Ane Brun

Årets låt

Victor Leksell - Svag

Årets musikvideo

Vedran Rupic – Salvatore Ganacci feat. Sebastién Tellier - Boycycle

Årets nykomling

Mona Masrour

Årets pop

Ana Diaz – Tröst och vatten

Årets producent

Oscar Holter och Martin Sandberg

Årets rock

Hurula - Jehova

Årets textförfattare

Ana Diaz - Tröst och vatten

Årets visa/singer-songwriter

Iiris Viljanen - Den lilla havsfrun

Årets soul/RnB

Zikai - Make You Mine

Årets barnmusik

Britta Persson - Dikt och toner om personer

Årets hederspris - Eva Dahlgren

Motivering lyder:

”På 1990-talet blev hon den mest respekterade och bästsäljande svenska artisten, och det toppade när "En blekt blondins hjärta" nådde över en halv miljon sålda exemplar 1991. Hon har en stark karriär både före och efter detta, och hon klev in på den svenska scenen i ett av de mest folkliga avseenden då hon medverkade i Melodifestivalen två gånger, väldigt tidigt. Senare har hon bland annat varit barnboksförfattare men har hela tiden sett framåt musikaliskt, och 2020 gjorde hon det kritikerhyllade albumet "Evalution". Hon är en av våra mest respekterade sångerskor i alla kategorier. Med sina totalt 10 grammisar är hon dessutom en av de mest prisbelönta i Grammis historia genom tiderna. Till mottagare för Årets hederspris vid Grammis 2021, har utsetts - Eva Dahlgren!"

Årets specialpris - Per Sinding-Larsen

Motivering lyder:

”Ingen symboliserar bevakning av populärmusik i svensk television som den här musikjournalisten. Från 1991 fanns han på dåvarande ZTV, och gjorde mer än 2000 intervjuer och artistporträtt. Den vanan tog han sedan vidare till Sveriges Television, där han utöver expertinslag drivit programprojekt som "Studio Pop" och "PSL". Hans bevakning har belönats det Stora Journalistpriset två gånger, och vid sidan av rollerna på Sveriges Television har han gjort dokumentärer med bland annat Kent, och artister från den samtida svenska hiphop-scenen. Han är också återkommande konferencier på Roskildefestivalens orange scen ända sedan 2001. Hans passion för svensk populärmusik och musikutgivning har varit total under tre decennier och den tycks definitivt inte minska. Juryns specialpris vid Grammis 2021 tilldelas tv-personligheten och musikjournalisten Per Sinding-Larsen!"

Årets hållbara artist - Stefan Sundström
Under Grammis delade man även ut priset Årets hållbara artist, ett stipendium instiftat av Oatly och Grammis. Årets stipendiat blev artisten och låtskrivaren Stefan Sundström med juryns motivering:

”Om årets hållbara artist haft olika delkategorier hade han antagligt kammat hem samtliga, då hans engagemang innefattar hållbar hemmaodling, havstillståndet och jordens ekosystem, skogs- och jordbruksfrågor, anti-flyg initiativ, hållbart turnerande, med mera, med mycket mera. Detta märks i hans låttexter, böcker, scenföreställningar, krönikor, medverkan i poddar och radioprogram, och inte minst i hans många framträdanden som offentlig person. Lägg därtill att han i princip lever självhushållande. En så väldigt välförtjänt mottagare av stipendiet Årets hållbara artist 2021 - Stefan Sundström!"

Kvällens värdpar för Grammis var Amie Bramme Sey och Johanna Nordström. Under galan framfördes exklusiva framträdanden av Veronica Maggio, Benjamin Ingrosso, León, 1. Cuz och Greekazo, Molly Sandén och Kristofer Greczula.

Programledarna för Grammisgalan: "Äntligen får vi stå på scen igen"

Torsdagen den 3 juni har det äntligen blivit dags för Grammisgalan 2021. Under onsdagen gästade programledare Johanna Nordström och Amie Bramme Sey Nyhetsmorgon för att prata om förväntningarna inför årets största musikgala, som detta år äger rum på Södra Teatern i Stockholm anpassad efter Folkhälsomyndighetens Covid-19-rekommendationer.

Grammisgalan 2021 | Trailer | Torsdagen den 3/6

TV4 är enormt glada och stolta över att sända årets största musikgala, programlett av inga mindre än Johanna Nordström och Amie Bramme Sey. Missa inte denna speciella kväll i musikens ära med liveakter så som Benjamin Ingrosso, 1.Cuz, och Veronica Maggio.

Grammisgalan 2021 sänds på TV4 Play och Sjuan torsdagen den 3 juni.