Extern länk
Början på sidans innehåll

Malou efter tio

Malou efter tio

Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, nyfikna frågor och engagerande diskussioner och teman som tar upp allt från stamcellsforskning till kärlek. Det blir politik, medicin, hälsa och kultur i en halsbrytande blandning.Malou von Sivers bjuder på långa intervjuer, starka berättelser, ny...

Kvinnor tar smällen vid ojämlik forskning – kvinnosjukdomar negligeras

”Helt oacceptabelt” • ”Skammen måste bort”

Uppdaterad: Publicerad:

I dag är det internationella kvinnodagen. Stora framsteg har gjorts för kvinnor på många områden, utbildning, jobb och lön. Men när det kommer till medicinska forskning och vård är det fortfarande mannen som utgör normen. Det kan leda till att kvinnor dör av hjärtinfarkt i onödan och att kvinnor kallas gnällkärringar för att det inte forskats tillräckligt på sjukdomar som drabbar främst kvinnor.

Karin Schenck-Gustafsson är överläkare och professor i kardiologi men även grundare av centrum för genusmedicin vid Karolinska Institutet. Där lyfts kvinnofrågor inom sjukdomsforskning. Viveca Gyberg, är familjeläkare och forskare och engagerad i frågor kring könsskillnader i behandling av patienter med diabetes och hjärtinfarkt. Agnes Arpi är journalist och författare med inriktning på feminism och den ojämlika vården och forskningen.

Se allt om kvinnoforskningen i spelaren ovan.