Grönt ljus för Modernas vaccin: ”Kan användas med en gång”

Vaccinsamordnaren: ”Alla som vill kan vaccinera sig före midsommar”

Godkännandet från Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) kom strax efter lunchtid på onsdagen, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP. Därmed blir Modernas vaccin det andra vaccinet mot covid-19 att godkännas inom EU.

Några timmar senare kom beskedet från EU-kommissionen om att de ger grönt ljus.

Sverige har avtal om totalt 3,6 miljoner doser från Moderna, vaccin som räcker till 1,8 miljoner människor. I och med godkännandet kommer Sverige få 11 000 doser från Moderna under nästa vecka.

I söndags och i måndags levererades 80 000 doser av Pfizer-vaccinet till regionerna. Under vecka 2 väntas, om allt går som det ska, totalt 100 000 vaccindoser till Sverige, från både Moderna och Pfizer.

Se mer om beslutet i spelaren ovan.

Relaterat


Mer tillåtande att bli berusad kring barn

"Vi svenskar har mjukat upp vår attityd” säger IQ:s vd Karin Hagman. Företagets årliga alkoholindex visar att allt fler svenskar tycker att det är okej att bli full när barnen är med, jämfört med för tio år sedan. Och det är männen som är mer liberala,
"Stor skillnad mellan könen och trenden är att det är unga vuxna som är mer toleranta, säger Karin Hagman som ger tips på hur du kan tänka kring alkohol och barn.

Program från TV4