Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Strömmer efter krismötet: ”En gemensam syn i rummet”

Effektiviserat samarbete ska stoppa gängens rekrytering

Uppdaterad: Publicerad:

Regeringen höll under tisdagen ett extrainsatt möte om det eskalerande gängvåldet tillsammans med andra aktörer.
Fokus var åtgärder för att bryta nyrekryteringen av barn och unga.
– Vi har i dag tagit in olika aktörer som ligger nära frågan om hur vi bryter rekryteringen in i nätverket när det gäller barn och unga, säger Gunnar Strömmer (M), justitieminister.

Det är en ny och intensiv våldsvåg som blossat upp i Sverige i september. Senast i natt besköts på nytt olika lägenheter, en i Handen och en på Lidingö.

Totalt har sju dödsskjutningar inträffat inom loppet av tio dagar i september, och rikspolischefen Anders Thornberg har uttalat att den senaste tidens våldsvåg saknar motstycke.

Efter dagens krismöte meddelade justitieministern att det fanns en gemensam syn på problematiken.

– När det gäller nuläget fanns en gemensam uppfattning i rummet: om vi gör som vi gjort – kommer det gå som det gått, säger han.

Flera aktörer inbjudna

I rådet mot organiserad brottslighet sitter de rättsvårdande myndigheterna, däribland rikspolischefen, men även Statens institutionsstyrelse (Sis), Socialstyrelsen och Skolverket ska delta eftersom de kommer i kontakt med unga kriminella.

– Antalet unga som åtalas för mord, försök till mord eller stämpling har ökat väldigt påtagligt och det är ett uttryck för att den här brottsligheten av olika skäl trycks ned i åldrarna, säger Strömmer.

– Man kan konstatera att alla delar av systemet som påverkas av den unga dimensionen av den här brottsligheten utsätts för en stor press.

Strömmer lyfte bland annat vikten av ett stärkt statligt samarbete med kommunerna som en del av lösningen.

– Dagens möte syftade till att diskutera hur man kan tajta till samspelet mellan den statliga och kommunala nivån. Kommuner vittnar om skolbänkar som gapar tomma och anhöriga som vill lämna landet, det finns också problem som uppstår när de här personerna har anhöriga som kanske är anställda i skolor och annat.

Ökat tryck på avhopparverksamhet

Vid mötet har man även talat om ett ökat tryck på avhopparverksamheter och hur man ska kunna hantera en större volym effektivt, enligt Strömmer.

– Det tryck som de här nätverken utsätts för och den rädsla som anhöriga och unga känner har gett ett nytt läge, där många vill kliva av och komma ur nätverken. Då har vi diskuterat effektiva strukturer för att kunna möta det behovet lokalt.

I slutet på september ska slutsatserna från mötet att presenteras i en mer konkret form.

– Detaljerna som diskuterats i dag kommer nu aktörerna att ta med hem för att kalibrera i drygt två veckor och återkomma med konkret förslag på helt ny samverkansmodell mellan den statliga, regionala och kommunala nivån, säger Gunnar Strömmer (M) och avslutar:

– Det var en bra diskussion kring konkreta och mönsterbrytande förslag och jag ser fram emot att ta del av dem nu i närtid för att sedan kunna implementera det här så snart det går.

Relaterat
Sågar regeringens arbete mot kriminalitet: ”Ingen långsiktighet”

Sågar regeringens arbete mot kriminalitet: ”Ingen långsiktighet”

ANALYS: Väljarnas frustration över gängmorden gynnar S

ANALYS: Väljarnas frustration över gängmorden gynnar S