TV4:s och C Mores nya storsatsning: Agatha Christies Sven Hjerson

För första gången någonsin produceras nu en TV-serie, fritt baserad på Agatha Christies berättelser och mordmysterier. Agatha Christies Sven Hjerson är en modern, lekfull och spännande pusseldeckare med
glimten i ögat.

Aldrig tidigare har en spin-off karaktär från Agatha Christies litterära universum blivit tv-serie. Nu händer det för första gången i en produktion av BR•F i nära samarbete med Agatha Christie Ltd på uppdrag av TV4/C More.

I huvudrollen som detektiven Sven Hjerson ser vi Johan Rheborg och hans parhäst Klara spelas av Hanna Alström. Inspelningarna påbörjades på Åland den 8 december och pågår t o m april 2021.

– Att få ta sig an något så anrikt som delar av Agatha Christies litterära universum och förvandla det till en TV-serie är en ynnest. Det här är en stor utmaning och jag är så stolt över att vi fått förtroendet att förvalta något som aldrig tidigare producerats i TV. Med det bästa teamet bakom och framför kameran ska vi leverera en modern pusseldeckare i nutid. I dessa tider tror jag vi mer än någonsin behöver bli underhållna och söka eskapism i något som är lika delar igenkänning, lika delar nyskapande – den klassiska whodunnit-leken i en helt ny kostym! säger Josefine Tengblad, dramachef, TV4/C More.

Inom Agatha Christies litterära universum finns karaktären Ariadne Oliver, en mysterieförfattare som enligt Agatha Christie har vissa likheter med henne själv. Ariadne har sin egen mästerdetektiv: nordbon Sven Hjerson som älskar rårivna grönsaker, vinterbad och som är ett ess på att lösa mordmysterier. I rollen som Sven Hjerson ser vi ingen mindre än Johan Rheborg som tar sig an en kostym vi aldrig tidigare sett honom i.

– Agatha Christies Sven Hjerson älskar dyra kläder, är svag för rödhåriga personer och specifika vinylsamlingar, får han välja äter han helst rårivna grönsaker. Han är en riktig anglofil och ensamvarg. Jag är fortfarande i en fas där jag lär känna honom, varje dag är full av nya upptäckter. Långsamt tar han form, men det är en högst angenäm process, kommenterar Johan Rheborg.

Vi får följa före detta brottsutredaren Sven Hjerson som varit med och löst några av Sveriges svåraste fall genom tiderna. Sedan några år har han dragit sig tillbaka från rampljuset och lever nu långt utanför radarn. Ett liv kantat av dagliga rutiner, vegansk kosthållning, dedikerat vinylsamlande och en helt oerhörd kärlek till skvaller.

Klara Sandberg är producent av reality-tv och lever sitt liv tillsammans med sambon Niklas och dottern Olivia. Hon har stagnerat i karriären och söker något nytt – blev det inte mer av livet än så här? Hon lyckas sälja in ett programupplägg med Hjerson som skulle kunna bli lösningen på alla hennes problem i livet. Problemet är bara att hon aldrig träffat Sven Hjerson…

I rollen som Klara Sandberg ser vi Hanna Alström, tidigare uppmärksammad och hyllad för sina insatser i filmer och tv-serier som: Sameblod, Kingsman: The Secret Service, Ted – För kärlekens skull m fl.

– Den här serien bryter ny mark för oss. Vi är mycket stolta över att samarbeta med TV4/C More, BR•F och övriga partners för att gjuta liv i Agatha Christies Sven Hjerson. Den värld och de berättelser som har skapats andas verkligen Agatha Christie och vi ser fram emot att följa Sven och Klara på deras resa, säger James Prichard, styrelseordförande och VD, Agatha Christie Ltd och barnbarnsbarn till Agatha Christie.

Agatha Christies Sven Hjerson utvecklas kring fyra klassiska whodunnit-mordfall och kommer sändas som fyra filmer om 4x88 minuter och som TV-serie om 8x44 minuter i början av hösten 2021.

Agatha Christies Sven Hjerson produceras av Patrik Andersson och Ulf Synnerholm på BR•F, för TV4/C More i samproduktion med ZDF, Nadcon och Ålands landskapsregering samt i nära samarbete med ZDF Enterprises och Agatha Christie Ltd. Serien produceras med stöd av Nordisk Film & TV fond. Agatha Christies Sven Hjerson är utvecklad och skapad av Patrik Gyllström på BR•F och för manuset står Patrik Gyllström, Björn Paqualin, Jakob Beckman, Martin Luuk samt Aron Levander. För regi står Lisa James Larsson och Lisa Farzaneh.

– Möjligheten att få skapa pusselbiten som gifter samman det nordiska kriminaldramat med Agatha Christies litterära arv är inget annat än en enorm ära, säger Ulf Synnerholm och Patrik Andersson, producenter, BR•F.

TV4 utvecklar ny dramaserie om Knutbyfallet

PROGRAMINFORMATION
TV4 och C More utvecklar en dramaserie som baseras på händelserna i det omtalade Knutbyfallet. Serien regisseras av Goran Kapetanović (Kalifat) och bygger på Jonas Bonniers roman Knutby.

Hans Rosenfeldts succéroman Vargasommar blir dramaserie

TV4 och C More gör en ny dramaserie av Hans Rosenfeldts senaste succébok Vargasommar. Efter internationella framgångar med Bron och Marcella återvänder Rosenfeldt i sin nya bokserie till Sverige och Haparanda. I centrum står polisen Hannah Wester.

Fira jul hos TV4 med årets julvärd Tilde de Paula Eby

Julafton närmar sig med stormsteg och på TV4 blir det en fullmatad dag där Tilde de Paula Eby gör tittarna sällskap från morgon till kväll. Julaftonens höjdpunkt blir den stjärnspäckade julkonserten Late Night Christmas där bland andra Carola, Jill Johnson och Måns Zelmerlöw medverkar. Dagarna innan och efter julafton bjuder TV4 dessutom på ett brett utbud med fokus på julförberedelser och summeringar av året som gått.

Kristina Wijk - först ut i TV4-rutan

Kristina Wijk (numera Svahn) var TV4:s första hallåa och på TV4:s premiärdag 15 september 1990 var hon först ut i rutan och presenterade den nya kanalen. Nu berättar hon bland annat om den där första sändningen - och vad hon gör idag.

Olof Lundh om första tiden på Fotbollskanalen

År 2006 fick Olof Lundh uppdraget att starta Fotbollskanalen.se och sedan dess har han varit en del av TV4. Under åren har han vunnit priser som "Årets sportjournalist" och Fotbollskanalen Europa blev framröstat till bästa program och fick Guldskölden av SvenskaFans läsare. Nu berättar Olof om din första tid på Fotbollskanalen.

Anna Lindmarker om sina TV4-minnen

Anna Lindmarker började tidigt med journalistik och har sedan 1997 varit en del av TV4Nyheterna, där hon idag arbetar som nyhetsankare. I samband med TV4:s 30-årsfirande berättar hon nu om sina TV4-minnen.

TV-utbudet hos Com Hem blir digitalt - Så ser du TV4

Den 8 september 2020 går Com Hem över till att sända tv-kanaler helt digitalt och de analoga kanalerna utgår. Om du är Com Hem-kund kan du läsa mer nedan om vad detta innebär för dig och hur du kan fortsätta titta på TV4.

Träffa ditt livs kärlek på ett helt nytt sätt - Kärleken flyttar in

Har du tröttnat på flyktigt svajpande i dejtingappar? Den 16 november är det premiär för dejtingprogrammet Kärleken flyttar in där singlar får tid att finna äkta kärlek. Varje potentiellt par tillbringar minst 24 timmar tillsammans i ett kameraövervakat hus och tittarna kan följa deras resa.

Sök till ditt livs utmaning - ny serie på TV4

Är du redo för ditt livs utmaning? TV4 söker nu deltagare till en ny programserie. Vi är på jakt efter 12 män och kvinnor som tror sig vara redo för det tuffaste provet hittills i svensk TV.

TV4 värvar Lotta Lundgren och Erik Haag

TV4 knyter den hyllade programledarduon Lotta Lundgren och Erik Haag till kanalen. Publikframgångarna har avlöst varandra under deras tid på SVT, och när inspelningarna tillsammans med TV4 nu startar handlar det om en helt ny programsatsning som inte liknar något duon har gjort tidigare. ”När TV4 hörde av sig föll alla bitar på plats”, säger Lotta Lundgren om det nya samarbetet.

TV4-fiera dina videomöten

Byt bakgrund till något med lite mer TV4-känsla! Vi guidar hur du byter till en roligare bakgrund i Teams och Zoom.

TV4 samlar programinnehåll under Viveka Hansson

TV4 Media samlar ansvaret för program, nyheter och aktualitet under en programdirektör. Viveka Hansson blir ny chef för programavdelningen och får därmed det övergripande ansvaret för både allmän-tv och nyhetsproduktionen för i huvudsak TV4-kanalen.

Till alla tittare

Till alla er runt om i landet som följer våra nyheter och program.

Just nu gör vi allt på TV4 för att berätta vad som händer, behovet av information om den kris vi är inne i tillsammans med resten av världen är enormt.

Visselblåsning

TV4 Media har en visselblåsartjänst där alla medarbetare, både anställda, konsulter och medarbetare hos de produktionsbolag som producerar vårt innehåll, kan anmäla allvarliga oegentligheter. Tjänsten hanteras av en oberoende aktör och den som anmäler kan vara anonym.

Seriehöst - Frossa i hyllade serier helt gratis på TV4 Play

Sci-Fi-drama med Sean Penn i The First, ruggiga brittiska thrillers och den mysiga australiensiska dramakomedin Five Bedrooms är bara några av höjdpunkterna du har att se fram emot när TV4 Play har bullat upp med förstklassiga serier för höstmörkret.

Världssuccén The Masked singer kommer till Sverige och TV4

Underhållande sångnummer, spektakulära masker och hemlighetsmakeri på en nivå som aldrig tidigare skådats. Så kan tv-världens senaste succéformat The Masked singer summeras. Nu kommer den helt unika och färgstarka tävlingen till TV4. David Hellenius leder storsatsningen.

Ta med Ernst på semestern!

Nu kan du äntligen se TV4 Play utomlands. Från och med midsommar fungerar tjänsten inom hela EU och Norge.