Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Senaste nytt

EU-domstol fördömer Ryssland efter Navalnyj-attacken

Man i 75-årsåldern försvunnen – stor sökinsats

Fyrhjuling vält – två unga vuxna till sjukhus

Senaste dygnet

Einar förlorade 20 får i vargattack: ”Fruktansvärd upplevelse”

Vill att länsstyrelsen beviljar skyddsjakt • ”Situationen nu är inte hållbar”

Uppdaterad: Publicerad:

Lantbrukaren och fårbonden Einar de Wit blev i veckan av med 20 av sina får i samband med en vargattack. Nu är lika många lamm moderlösa, och han vet inte om de kommer att klara sig.
– Det är en fruktansvärd upplevelse. Våra får är inte bara en produktionsresurs, de är också våra husdjur och kompisar som vi känner väl, säger han till TV4 Nyheterna. 

Det var på tisdagskvällen som Einar de Wit gick ut för att titta till fåren som han upptäckte den otäcka förödelsen – på det 500 meter långa betet låg döda och skadade får utspridda överallt. 

– Vi var tvungna att ta tag i situationen, för det gick inte att bryta ihop då. Jag, min fru och två grannar fick åka ut med några traktorer och en bultpistol.

Tillsammans började de samla ihop fåren som var bortom räddning. De som var allvarligt skadade fick avlivas, de som fortfarande levde kördes tillbaka till fårhuset.

Inte en oväntad attack

Totalt revs elva tackor och nio lamm. Fyra får saknas fortfarande, och Einar de Wit tror att de kommer att behöva avliva fler. 

– Vi har några djur som går inne nu som vi eventuellt kommer få avliva, för det är ganska vanligt att de får posttraumatiska besvär och blir apatiska, säger han.

Redan i julas hade man gjort vargobservationer i området kring gården som ligger i Brismene i Falköpings kommun, och i mars konstaterade länsstyrelsen att det hade bildats ett nytt vargrevir. Einar de Wit hade varnat för att en attack var nära, därför blev han inte särskilt förvånad när han klev ut på betet i tisdagskväll. 

– Det var inte oväntat att det skulle ske, men det hade bara gått fyra dagar från det att vi släppte ut dem till att det här skedde.

Vill att länsstyrelsen beviljar skyddsjakt

I dag finns det 500 vargar i Sverige. Einar de Wit anser att regeringen och Naturvårdsverket måste se till att den begränsas till en stam på mellan 170 och 270 individer, som man på riksdagsnivå har slagit fast inte är utrotningshotad.

– Min önskan är att länsstyrelsen beviljar skyddsjakt på de här individerna. Det är det enda rimliga om vi ska kunna fortsätta att producera livsmedel i de här trakterna. Situationen nu är inte hållbar.

Frågan om vargstammens storlek är debatterad – vad väntar du dig för reaktioner när du säger att den bör begränsas?

– Jag är medveten om att jag sticker ut hakan och att många kommer att ha åsikter. Men vad jag gör är att berätta hur det ser ut i verkligenheten. Jag tycker inte, och tror inte, utan jag berättar hur situationen för en fårbonde är när man blir drabbad av sånt här. Jag hoppas att människor kan ta intryck av det.

Relaterat
Vargen breder ut sig söderut – trots rekordstor licensjakt

Vargen breder ut sig söderut – trots rekordstor licensjakt