Beställde mord på advokat – får 14 års fängelse

Före detta toppjuristen döms till långt straff

Advokaten kom precis ut ur hissen utanför sin lägenhet på Kungsholmen i Stockholm den 6 september 2019 när en man avlossade ett skott mot honom, som träffade i buken. Trots det kunde advokaten försvara sig och efter en brottningsliknande kamp lyckades han fly nedför trapporna.

En man i 50-årsåldern har dömts för själva skjutningen. Men tidigt efter händelsen riktades också misstankar mot en kvinna som verkade ligga bakom mordförsöket.

Det står sedan tidigare klart att tingsrätten bedömer kvinnan vara skyldig till de brott som hon har åtalats för, något som meddelades i samband med beslutet att hon skulle genomgå en rättspsykiatrisk utredning. Den visade att kvinnan inte lider av någon allvarlig psykisk störning, vilket innebär att hon nu kan dömas till fängelse.

Utöver kvinnan döms en 54-årig man för mordförsök 2019 till sex års fängelse. En kvinna och två yngre män som också åtalats för stämpling och förberedelser till att mörda advokaten hösten 2018 döms till skyddstillsyn.

"Kvinnans brott har ett mycket högt straffvärde. Som anstiftare bedöms hon ha haft lika stor del i det livshotande våldet som den man som höll i vapnet. Den rättspsykiatriska utredningen visar att det inte finns skäl att särbehandla kvinnan i fråga om påföljd. Kvinnan döms därför till 14 års fängelse", säger chefsrådmannen Måns Wigén i ett pressmeddelande från tingsrätten.