I Sverige ska djur kunna få akut vård dygnet runt.
Men en skriande brist på veterinärer ställer till det.
I norra Bohuslän försvinner snart beredskapen kvällar, nätter och helger och i värsta fall kan djur behöva avlivas.
– Händer något får vi åka till närmsta djursjukhus som är två timmar bort, säger Marianne Höglind Björk, hästägare.
I Sverige ska det finnas tillgång till veterinär hela dygnet. Men i Dingle distrikt i norra Bohuslän finns från och med 18 maj inte längre någon beredskap. Aktören som tidigare hade ansvaret förnyar inte avtalet och ingen annan klinik har velat ta över.
Tung belastning
Dingleveterinärerna heter den klinik som haft beredskapsansvar i Dingle distrikt.
Anledningen till att man inte förnyar avtalet är den veterinärbrist som råder i Sverige. Dingleveterinärerna tycker att arbetsbelastningen blir för tung på de veterinärer de har.
– Vi är för få veterinärer för att kunna upprätthålla en dygnet-runt-beredskap, 365 dagar om året. Arbetsbelastningen blir orimligt stor säger Jonas Vidarsson, klinikchef på Dingleveterinärerna.
Jordbruksverket har ansvaret för att det ska finnas tillgång till veterinär dygnet runt. De har försökt hitta en ny klinik som vill ta över i Dingle distrikt, men misslyckats. Och de befarar att problemet kan sprida sig till fler platser på grund av bristen på veterinärer.
– Det finns risk för liknande problem i andra områden, eftersom grunden till det hela är en brist på veterinärer. Förutsättningarna måste bli bättre för de som jobbar med beredskapen, man kan exempelvis ha samarbete mellan privata och statliga veterinärer så man inte behöver ta så mycket jour, säger Helena Elofsson, djurskyddschef, Jordbruksverket
.
"Orolig"
Marianne Höglind Björk är hästägare och hon drabbas av förändringen. Skulle något hända med hennes hästar nattetid finns närmsta akutveterinär i Skara. 17 mil bort.
– Man är ju orolig. Vad händer om de bryter ett ben eller något så man inte kan frakta dem?