Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyhetsmorgon

Nyhetsmorgon

Direktsänt morgonprogram. Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.Direktsänt morgonprogram. Nyheter, diskussioner & intervjuer.

Svenskt Näringsliv: Stor oro när Sverigebilden raseras

”Viktigt för politikerna att blicka framåt”

Uppdaterad: Publicerad:

"Made in Sweden" har varit en kvalitetsstämpel i över ett sekel och bilden av Sverige har sedan dess varit övervägande positiv.
Men nu riskerar det att förändras vilket kan få stora konsekvenser, menar Svenskt Näringsliv.

Deras oro bottnar i den svenska kronans låga värde, men även den senaste tidens koranbränningar. Dessutom har den ökade brottsligheten och integrationen setts som ett problem för Sverigebilden.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke menar att ansvaret för att bilden i omvärlden ska förbli positiv ligger på både näringslivet och politiken.

– Näringslivet har en stor roll att spela, både genom att vara Sverigeambassadörer, men också som en integrationsmotor. Det finns inget utrymme att skapa politisk retorik i frågor som inte kräver det. För att proportionerna inte ska bli större än de är idag är det viktigt för politikerna att blicka framåt, säger han i Nyhetsmorgon.

Kan påverka Sveriges välstånd

Oron bland svenska företag är enligt Jacke utbredd. Minskar investeringsviljan i svenska företag kommer det bli svårare att få kompetensen att stanna i Sverige vilket leder till sämre förutsättningar för svensk export.

Redan nu frågar sig folk enligt Jacke om det är säkert att bo i Sverige eller inte, detta kan på sikt komma att bidra till ett mycket sämre välstånd i Sverige.

– Ska vi klara den gröna omställningen måste vi fortsätta vara ett land som är attraktivt att arbeta i.

Så påverkas näringslivet av den negativa Sverigebilden18 september, 2023
Så påverkas näringslivet av den negativa Sverigebilden
Jenny & Steffo

Streama Nyhetsmorgon på TV4 Play

Nyheter varvas med fördjupande diskussioner, bevakning av de senaste trenderna, personliga intervjuer, kultur och sport.