Extern länk
Början på sidans innehåll

Nyheterna

Nya trenden: Inbrottsliga bryter sig in i din bostad – när du långtidsparkerar

30-tal familjer drabbade • Så undviker du att bli en av dem

Uppdaterad: Publicerad:

Ett 30-tal familjer som parkerat sin bil på långtidsparkeringen intill Landvetter har utsatts för inbrott i sina bostäder.
Nu varnar polisen för den kriminella ligan.
– Åker du på långtidssemester - se till att någon kollar till din bostad så att den ser bebodd ut, säger Urban Svahn, kriminalkommissarie.

Flera resenärer som parkerat på långtidsparkeringen på Landvetter flygplats i Göteborg har utsatts för inbrott. Totalt handlar det om ett 30-tal familjer i Västsverige och flera familjer i Östergötland. Något Sveriges radio var först med att rapportera om.

Det var i samband med brottsplatsundersökningar vid stölder och inbrott i bostäder som polisen såg ett misstänkt mönster.

– Det var våra forensiker som upptäckte att personerna i fråga var på långtidssemester. De lade ihop ett och ett och tänkte att bilarna måste stå någonstans och då stod alla på långtidsparkeringen på Landvetter, säger Urban Svahn, kriminalkommissarie i Göteborg.

Polisen har i nuläget inga misstänkta, men har sina idéer om vilken liga som kan ligga bakom inbrotten. Troligtvis är det några som befinner sig på parkeringen vid avresan och kopplar ihop bilarnas registreringsnummer med en adress.

– Sannolikt är det så att man följer bilarna in till parkeringen och ser till att familjen åker iväg med flyget. Därefter går man in i bostaden, säger Urban Svahn.

Så undviker du ligan

Nu varnar polisen för att fler kan utsättas och att den här typen av brottslighet kan förflyttas till andra regioner.

– Är man på långtidssemester behöver man ta hand om sitt hem och då behöver man meddela grannar och anhöriga.

Att ställa en bil på uppfarten eller att på andra sätt få bostaden att se bebodd ut är polisens bästa tips.

– Ha koll på hemmet helt enkelt, så att det ser bebott ut. Nu tror vi att ligan kommer att upphöra på Landvetter och kanske flytta till Arlanda eller en annan flygplats och göra liknande inbrott, säger Urban Svahn.

Relaterat
Bedrägerierna ökar när du har semester: ”Ingen går säker”

Bedrägerierna ökar när du har semester: ”Ingen går säker”